ART
Balears 13/05/2017

Picasso i Miró: amistat i admiració a Can Prunera

L’exposició, que mostra 52 obres dels dos artistes, algunes d’inèdites, va ser presentada ahir a Sóller

Margalida Mateu
3 min
Picasso i Miró: amistat i admiració a Can Prunera

SóllerEl Museu Modernista de Can Prunera de Sóller acull una exposició de sentiments i d’amistat, la que mantingueren Pablo Picasso i Joan Miró. La mostra, que es va inaugurar ahir, és comissariada pel net de Miró, Joan Punyet Miró, i es podrà visitar fins al 26 de novembre.

Amistat entre les mares

Picasso i Miró es varen conèixer a París, però els contactes entre els dos artistes ja varen iniciar-se a Barcelona gràcies a l’amistat que mantenien les mares de Picasso i Miró. La mare de Miró digué a la de Picasso: “El meu fill va a París a veure el teu fill i, si et sembla bé, li durà una ensaïmada de Mallorca”. I així fou com va començar l’amistat.

Tot i els dotze anys de diferència entre tots dos, l’amistat va forjar-se a París, on el 1920 Picasso ja estava ben instal·lat i casat amb la ballarina Olga Khokhlova; vivia al carrer La Boétie. Després de la Primera Guerra Mundial, a 40 anys, Picasso era un artista reconegut. En canvi, Miró arriba a un París en efervescència, ple de joves artistes que desitjaven cercar un moviment artístic que els allunyàs dels valors que havien conduït Europa a la terrible guerra.

Picasso va acollir Miró a París, malgrat que al principi s’hagué de cercar la vida. Ja en la primera exposició de Miró a la capital francesa, Picasso va enviar-hi els seus marxants i crítics i fou tot un èxit. El contacte que varen mantenir en aquella època amb escriptors, músics, pintors, escultors i poetes els varen enriquir intel·lectualment, cosa que difícilment haurien pogut aconseguir a Espanya.

Durant els anys de la Segona República espanyola, Picasso i Miró mantingueren contacte i un cercle d’amics, a més d’una bona agenda de viatges, exposicions i col·laboracions en diferents publicacions. Durant la resta de les seves vides, varen continuar estretament lligats artísticament i familiarment.

Un dels lligams familiars és precisament Mallorca. Bartomeu Ferrà, el padrí per part de mare de Joan Miró, era de Sóller, i des de Barcelona el petit Joan Miró passava els estius al poble. Pel que fa a Picasso, el vincle prové del seu net Bernard, que passa temporades d’estiu a Formentor.

Intimista

Gran part de les obres que integren l’exposició són part del patrimoni de la família Miró i Picasso, que han cedit per al museu modernista de Can Prunera.

Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny. “És una joia absoluta, un document de cinc minuts que vaig trobar fa just sis mesos que estava enregistrat en súper 8 i ara es pot veure en primícia en aquesta exposició”, assenyala Joan Punyet, net de Miró.

“Eren completament diferents”, diu, Picasso era molt extravertit, simpàtic, bromista, bohemi; en canvi, el meu padrí Miró era més introvertit, més tímid, callat. Eren diferents com a persones i com a creadors plàstics”, recalca Punyet. “Picasso era perfecte en la línia, en canvi el meu padrí tocava els sentits amb el punt més oníric i la incorporació de la llum de la Mediterrània”. “Picasso era pres d’un virtuosisme diabòlic”, deia Miró.

“Hi ha molts museus francesos i americans que s’han mostrat interessats en aquesta mostra i hem decidit inaugurar-la a Sóller”, afegeix Punyet. L’exposició la formen 7 Picasso inèdits, coincidint també amb el 80è aniversari del Guernica.

Rivalitat

“Malgrat que s’hagi pogut dir que els dos artistes eren rivals, en cap cas fou així”, assenyala Joan Punyet. “Ho demostra l’exposició; eren dos artistes que no eren rivals, sinó grans amics que s’intercanviaven obres i tenien relacions entre famílies que encara perdura avui dia”, recalca el nét de Miró.

stats