Balears 27/04/2017

Pedro Horrach: hi ha un gran "dèficit de personal" per perseguir els delictes de corrupció

Entre el 2012 i el 2015 la Policia Nacional ha treballat en 709 investigacions per delictes de corrupció

Anna Schnabel
2 min
Horrach ha impartit una conferència a dos dies d'abandonar el seu càrrec com a fiscal d'Anticorrupció.

PalmaPedro Horrach, a dos dies d’abandonar la Fiscalia per consagrar-se a l’advocacia, ha assegurat que hi ha un “dèficit de personal important” per perseguir els delictes de corrupció, fet que comporta que es redueixi l’efectivitat de la lluita contra aquest mal. A més, aquest problema s'accentuarà després que la llei hagi limitat els terminis per instruir les causes, ha assenyalat el fiscal durant el seminari sobre Delinqüència Econòmica i Corrupció que ha organitzat aquest dijous la Confederació Espanyola de Policia (CEP) i el Sindicat de Funcionaris (CSIF).

"Xifres d'escàndol"

Des del gener del 2010 fins al juliol del 2016, segons l’Institut Nacional d’Estadística, hi trobam 175.000 empleats públics menys a tot l’Estat i molt per sota de la mitjana de l'OCDE, amb 2.522.000 empleats públics a tot Espanya, segons l’Institut d’Estudis Econòmics. Al país tenim 5,5 funcionaris per cada 10.000 habitants: “xifres d’escàndol”, ha assegurat Miguel Borra, president del CSIF, que considera que "falten molts funcionaris, policies, jutges i fiscals".

Malgrat tot, entre l’any 2012 i el 2015, la Policia Nacional ha treballat en 709 investigacions per delictes de corrupció, amb un increment d’un 26% a l’any 2014 i del 27% a l’any 2015. Aquest mateix any, Balears ocupà un discret lloc en el rànquing d’investigacions obertes, només amb 7, davant les 32 d’Andalusia Oriental o les 26 del País Valencià, segons les xifres que ha aportat Antonio Labrado, secretari general de la CEP.

El fiscal del judici més trascendental dels darrers temps, que ha vist seure per primera vegada una princesa i el seu espòs al banquet dels acusats, ha fet un repàs dels punts forts i les debilitats dels deu anys de Fiscalia Anticorrupció. Des de l'experiència i a un pas de prendre distància, també ha expressat algunes propostes per millorar la feina d'aquesta institució amb vista al futur. Amb tot, "crec que el treball ha valgut la pena", ha conclòs, i ha afegit que "hem aconseguit èxits importants, que han derivat en una conscienciació social major per part de la població i la ciutadania de la xacra de la corrupció".

stats