Balears31/05/2016

El Parlament suprimeix el polèmic complement salarial per als funcionaris que abandonen la política

El Pi augura una pluja de demandes contra el Govern per part dels afectats

Jaume Vinyas

PalmaL'anomenat 'nivell 33' ja és història. El Parlament ha aprovat la proposició de llei presentada per Ciutadans que suprimeix aquest complement salarial per als funcionaris que s'han dedicat a la política.

El líder de la formació a Balears, Xavier Pericay, ha calculat que la mesura podria afectar unes 300 persones, si bé s'ha mostrat prudent amb la xifra quan li han demanat. Sí que ha afirmat amb seguretat que, en alguns casos, el complement pot arribar als 1000 euros mensuals.

Cargando
No hay anuncios

Pericay s'ha mostrat "satisfet" perquè la iniciativa hagi arribat a bon port i ha assenyalat que "reparam una injustícia" i que, d'aquesta manera, es compleix amb la voluntat "regeneradora" que va donar origen a la formació. La proposta ha rebut el suport dels partits que van subscriure els acords pel canvi. Tots ells han recordat que també duien la mesura al programa electoral però que la formació taronja se'ls va avançar en la tramitació parlamentària. El PP hi ha votat en contra i El Pi s'hi ha abstingut perquè considera que caldria haver compensat els funcionaris afectats amb un complement personal transitori.

Font contra Podem

Cargando
No hay anuncios

La intervenció més dura ha estat la del líder d'El Pi, Jaume Font, molt dolgut i crític amb el canvi de posicionament de Podem, el mes de novembre, respecte a una esmena que hauria compensat els funcionaris afectats amb un altre complement. Font ha acusat Podem de canviar el vot a les comissions en funció del que voten els altres i de no fer cas als dictàmens del seu membre al Consell Consultiu. Fins i tot, s'ha burlat del líder Alberto Jarabo quan ha pujat al faristol.

El líder regionalista, que ha insistit que estan en contra del polèmic suplement, ha augurat una pluja de demandes dels funcionaris afectats per la supressió d'un dret adquirit i ha reclamat "que agafin el DNI" als diputats de Podem "i que paguin ells les indemnitzacions". Des de Podem s'han defensat assegurant que els membres del Consell Consultiu són independents encara que siguin nombrats a instància de les distintes formacions polítiques. Per tant, diuen, no se senten vinculats als seus dictàmens.

Cargando
No hay anuncios

El PP també ha votat en contra, però ho ha fet amb arguments amb menys vehemència. La diputada Antònia Perelló ha defensat que el suplement no era un "privilegi" i que, per tant, la supressió redueix els drets "jurídicament protegibles" dels funcionaris afectats. El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, li ha respost que el PP no s'ho va pensar tant quan va retallar la paga extra als funcionaris.

El diputat de MÉS per Mallorca, Antoni Reus, ha destacat que altres comunitats com Galícia, Astúries i Extremadura també van suprimir el suplement i que els tribunals, posteriorment, els han anat donat la raó. A més, ha afegit que "no és justa ni està motivada, per tant la llevam". Finalment, ha defensat que "ningú no s'atreviria a aprovar un complement així avui dia. Per tant, adaptam la llei als nous temps i el suprimim".

Cargando
No hay anuncios

Per part de Podem, la diputada Montse Seijas ha titllat d'"immoral" el complement i s'ha demanat si "és seriós que cobri la prestació el polític corrupte i el que ha fet la feina de manera exemplar". La diputada del PSIB, María José Camps, ha destacat, per part seva, que el qüestionat complement "genera desigualtats entre treballadors públics".

D'aquesta manera s'aprova un altre acord pel canvi. Això sí, aquesta vegada, gràcies a l'empenta de Ciutadans.