Balears 02/02/2015

Núria Riera explica al Consell Escolar el pressupost d'Educació per a 2015 quan ja no es pot modificar

La comunitat educativa es queixa que la consellera no acudí a explicar els comptes quan aquests eren un avantprojecte i que ho fa "fora de termini"

M. P.
3 min
La consellera d'Educació ha acudit al ple del Consell Escolar amb els cinc directors generals. CAIB

PalmaLa consellera d'Educació, Núria Riera, ha acudit avui al ple del Consell Escolar de les Illes Balears per explicar el pressupost de la Conselleria per a 2015. Riera ha comparegut acompanyada de tots els seus directors generals per detallar com es repartiran els 800.597.499 euros pressupostats per a enguany. La consellera ha destacat que la partida destinada a Educació “s'ha incrementat un 5,12% respecte de l’any passat, cosa que representa 39 milions d’euros més”.

Emperò la compareixença de Riera davant el Consell Escolar s'ha produït tard. La comunitat educativa està molesta perquè hi ha acudit més d'un mes després que el Parlament de les Illes Balers aprovàs la Llei de pressuposts i quan “ja no hi ha res a fer”.

Des de l'STEI asseguren que “segons el reglament del mateix CEIB, en l'article 13.4, aquesta reunió s'hauria d'haver produït per presentar els pressupostos quan encara eren un avantprojecte, i no després de més d'un mes d'haver-se publicat”.

També ho ha denunciat la FE-CCOO, que ha recordat a Riera que els pressupostos s'haurien de presentar abans de ser aprovats al Parlament i no després. “Ho diu al reglament del Consell Escolar, el qual es boten de manera sistemàtica. Ho trobam una manca d'educació i de formalitat extraordinària”, ha dit el secretari general de la Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres, Toni Baos.

Des del sindicat, tenen “dubtes” de la relació d'inversions que hi ha pressupostades i per això han demanat als cinc directors generals que els en passin per escrit la concreció. Des de FE-CCOO, asseguren que els crida l'atenció “l'increment pressupostari per poder assolir les proves Pisa i LOMQE”, que asseguren que es quadrupliquen. “Passam de 44.000 € l'any passat a 164.000 € per a enguany, i ens demanam en què contribuiran a minvar les xifres de fracàs i abandonament, quan el que tenim precari i on no s'invertirà és en els docents mateixos, els recursos, les infraestructures i l'atenció a les famílies”.

373 docents més

Segons la consellera, “aquest pressupost ens permetrà mantenir els programes essencials i i impulsar-ne alguns d'estratègics per tal de millorar en la qualitat del sistema educatiu balear. Disposarem de més recursos en personal docent, ens bastarà per fer millores en infraestructures, servirà per impulsar la cultura i projecció dels artistes balears, i per continuar col·laborant amb la UIB”.

Núria Riera ha explicat que un dels principals increments en el pressupost es deu a la contractació de 373 docents més, que ja s’incorporaren el setembre de 2014 a les aules, coincidint amb l’inici del curs escolar. La contractació d’aquest personal suposa un augment en nòmines de gairebé 21 milions d’euros, previst en els comptes per al 2015.

Per altra banda, la responsable d’Educació, Cultura i Universitats ha detallat que un altre dels projectes més destacats és la inversió en infraestructures. En aquest sentit, la construcció de nous centres i ampliacions d'altres, la supressió de barreres arquitectòniques i l'eliminació d'instal·lacions de fibrociment amb amiant als centres educatius.

Entre els projectes prevists, hi figuren, entre d'altres, la construcció de dos nous centres d'ensenyament (a Campos i Son Macià, a Manacor), amb un pressupost de 5.674.064,20 euros; 22 actuacions en matèria d'eliminació de barreres arquitectòniques (amb una partida de 6.753.007,50 euros); 34 actuacions en substitució de porxades amb amiant (amb 1.595.500 euros); i 13.600.644 euros per a reformes i ampliació de centres. A totes aquestes partides, s'hi poden afegir 2.625.950 euros del Capítol VI, d'Inversions, que fan referència als equipaments dels centres escolars, a equipament i mobiliari escolar, i a l'equipament tecnològic.

Demandes de la concertada

Des del sector de la concertada, l'STEI ha tornat a demanar la convocatòria d'una mesa sectorial “per poder tenir una resposta oficial sobre tots els temes que preocupen als treballadors del sector”.

Respecte del deute salarial amb els 3.200 docents de centres concertats de les Illes, del qual aquest any s’ha d’abonar 5,4 milions d’euros, la Conselleria ha dit que les quanties serien les següents: 2.174.000€ el mes de febrer, 2.080.000€ per maig i 1.525.000€ per octubre, asseguren des de l'STEI.

stats