Balears 23/08/2017

La neteja del torrent de Pareis és competència municipal

Els serveis jurídics de la Conselleria de Medi Ambient ha elaborat un informe en el qual es constata que la recollida de residus és del Consistori

Ara Balears
2 min
Reunió del conseller Vidal amb el batle del municipi d'Escorca, Antoni Solivellas;  Mariano Socies, cap del Servei Jurídic de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca; Sebastià Sansó, director general de Residus; Miquel Mir, director general d'Espais Naturals i Biodiversitat; Aina Bernad, secretària general d'Ibanat

PalmaL'estira-i-arronsa entre la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Escorca pel que fa a la recollida de fems al torrent de Pareis continua generant polèmica.

Aquest dimecres els serveis jurídics de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca han elaborat un informe en el qual es constata que la competència de la recollida de residus sòlids urbans a l’olla del torrent de Pareis és de l’Ajuntament d’Escorca. Així ho ha transmès el conseller Vicenç Vidal al batle de la localitat, Antoni Solivellas, en una reunió mantinguda a la seu de la Conselleria, en la qual han estat presents els directors generals d’Espais Naturals i Biodiversitat i d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, i la secretària general de l’Ibanat.

Amb les dades oficials a la mà, la Conselleria ha demostrat al batle que, gràcies a la retirada dels contenidors de les àrees recreatives i el servei d’informadors disposat per mitjà d’Ecoembes, el poble ha deixat de gestionar i pagar 26 tones de residus, només entre gener i juny d’enguany, en comparació amb el 2015. D’aquestes, 11 les ha gestionades l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), que es va declarar gestor de residus a la localitat, i la resta ha sortit del poble de mans dels visitants de les àrees recreatives que s’enduen el fems a casa.

Per evitar la degradació del monument natural del torrent de Pareis, la Conselleria hi ha recollit el fems una vegada, de manera subsidiària, per l’incompliment de les competències municipals. Aquesta setmana l’Ibanat també ha instal·lat quatre cartells informatius en punts clau de la zona en els quals es fa una crida a respectar la natura sota el lema 'Els fems no torna sol a casa; torna el fems a casa', i ha contractat dos informadors per al Paratge Natural de la serra de Tramuntana.

Cartell informatiu

D’altra banda, l’Ibanat manté cada cap de setmana dues persones al matí i dues l’horabaixa a les zones d’acampada i a les àrees recreatives, a les quals se n’afegiran quatre més l’hivern vinent.

stats