TRIBUNALS
Balears 08/11/2016

L'Ajuntament d'Artà denuncià Palou en descobrir uns sobres amb doblers

L'aleshores batle accidental, Guillem Caldentey, va proposar comunicar a la Fiscalia les suposades irregularitats comeses per la funcionària d'Urbanisme

Xesc Adrover
2 min
La funcionària acusada, Francisca Palou, amb el seu advocat defensor, Jaime Campaner/ISAAC BUJ

PalmaEn la segona jornada del judici amb jurat popular contra Francisca Palou, la funcionària de l'Ajuntament d'Artà acusada d'haver-se apropiat de 65.000 euros procedents de sancions per infraccions urbanístiques, qui va ser batle accidental del municipi durant el Nadal de 2011, Guillem Caldentey, ha explicat que va posar els fets en coneixement de la Fiscalia en descobrir-se uns sobres amb doblers a l'interior d'expedients tramitats per l'acusada. Aquests sobres, suposadament, hi havien estat introduïts per algú per intentar fer creure que Palou no s'havia quedat els doblers, sinó que s'hauria oblidat d'ingressar-los al banc.

Segons mantenen les acusacions i en donen fe diversos testimonis que han declarat en el judici aquest dimarts, als expedients urbanístics figuraven uns rebuts com mentre s'havien pagat les sancions, però a cap dels comptes de titularitat municipal no hi constava el corresponent ingrés. Tot es va saber quan es descobrí que Francisca Palou va necessitar 20 dies per ingressar 24.000 euros procedents d'una sanció urbanística. Segons ha explicat qui llavors era el tresorer municipal, Mateu Llodrà, "els 24.000 euros els va ingressar el mateix dia que es va comprovar que aquests doblers no s'havien dipositat al banc".

"Apareixien sobres"

En detectar les suposades irregularitats, l'Ajuntament d'Artà va decidir obrir una investigació interna per comprovar quants d'expedients de disciplina urbanística hi havia amb la sanció pagada per l'infractor però no ingressada en els comptes municipals. El Ministeri Fiscal, que demana 6 anys de presó per a l'acusada per un delicte de malbaratament, afirma que aquest desfasament es va produir almanco en cinc expedients, xifra que Llodrà eleva "a més de 10".

Segons ha declarat l'extresorer del Consistori artanenc, "a mesura que descobríem irregularitats, anaven apareixent sobres amb doblers". Llodrà ha assegurat que va arribar a pensar que li "varen intervenir el sistema informàtic, ja que quan introduïa a l'ordinador les dades sobre els doblers que faltaven, apareixien sobres amb aquestes quantitats". Concretament, el 15 de febrer de 2010, es varen trobar tres sobres, amb un total de més de 5.000 euros, dins un arxivador situat darrere la taula de feina de Francisca Palou. El tresorer calcula que la quantitat defraudada a l'Ajuntament és de 33.000 euros.

La secretària municipal, Celia Martínez, ha anat més enllà i ha assegurat que va ser la mateixa acusada qui li va explicar on eren els sobres. "Li vàrem demanar com era que unes quantitats teòricament cobrades no s'havien ingressat al banc. Va estar cercant els comprovants i, al cap d'una hora, em va dir que ja ho havia trobat, que els doblers eren dins un caixó. Vàrem pujar al seu despatx i varen aparèixer els sobres".

Qui aleshores era el batle, Jaume Alzamora, ha explicat, a preguntes de l'advocat defensor, que Francisca Palou no tenia un responsable que supervisàs la seva tasca i que, per damunt, només tenia la secretària municipal. De fet, Alzamora ha reconegut que ell "no sabia com es tramitaven els expedients urbanístics". L'exregidora d'Hisenda i Urbanisme, Magdalena Maria Fernández, ha afirmat que "desconeixia que es cobràs en efectiu" al departament d'Urbanisme. I per part seva, la funcionària responsable del control d'ingressos i despeses de l'Ajuntament també ha reconegut que tampoc no controlava el diner físic que entrava a Urbanisme.

Aquest dimecres tindrà lloc la tercera jornada de la vista oral, amb la prova pericial i documental.

stats