Milers de veus pels Països Catalans

Entre 4.000 i 5.000 persones es manifesten al centre de Palma per reclamar el dret a l'autodeterminació

Enric Borràs
31/12/2013
4 min

Palma.Que el PP aprovi tot sol al Parlament que els Països Catalans no existeixen no vol dir que els ciutadans ho donin per bo. Com a mínim n'hi ha entre 4.000 i 5.000 -o mil més segons els organitzadors- que estan disposats a sortir al carrer en un horabaixa de ple hivern per desmentir-ho i, a més a més, reclamar el dret de decidir. Són els que dilluns, des d'uns vint minuts abans de les set, varen omplir el centre de Palma darrere de la pancarta 'Als Països Catalans decidim: autodeterminació', amb motiu de la Diada de Mallorca.

La manifestació convocada per la Plataforma 31-D i l'Esquerra Independentista de Mallorca va reunir manco gent que l'any passat, però més que no era habitual abans de l'arribada de José Ramón Bauzá al Govern. No debades, a banda de les habituals estelades, hi havia molts manifestants que duien camistes i dessuadores de la plataforma Crida en contra de la política educativa del Partit Popular, a més de llaços i banderes verdes.

"Els mallorquins hem hagut de veure com José Ramón Bauzá ha continuat la seva tasca lingüicida amb la imposició dels seus plans d'arraconament de la llengua catalana de l'Administració, dels mitjans de comunicació i de l'ensenyament", va criticar l'escriptor Biel Mesquida en el manifest que va posar punt final a la protesta, just abans del concert de rigor. I aquest era el sentiment de molts dels assistents, que deixaven anar crits en contra del Govern i del Tractament Integrat de Llengües, però també a favor dels Països Catalans i, més que per reclamar el dret de l'autodeterminació, directament per la independència.

En el mateix sentit, el manifest de l'Esquerra Independentista de Mallorca (EIM), que es va llegir abans que no començàs la protesta, assegurava: "Més que mai, els moviments socials hem fet nostres els carrers de Mallorca i hi hem intensificat les lluites". Es referien a la vaga de mestres i professors, sobretot, la protesta més destacada d'aquest 2013, que també ha arrossegat alumnes, entitats i una bona part de la societat civil mallorquina.

A la manifestació es notava tot aquest cansament d'una part de la societat mallorquina que se sent ignorada davant d'un Govern sord per a alguns i manyac per als altres. A la marxa no hi varen faltar els crits i les pancartes en contra del TIL davall de la seu del Círculo Balear, entitat coneguda pels seus atacs al català.

Territori

No només es protestava en defensa del català. "Hem hagut de veure, també, com part del nostre paisatge més estimat desapareixia cremat pel foc i per la manca de pressupost i de consciència dels qui ocupen les nostres institucions", va llegir Mesquida en el manifest. Tres quarts d'hora abans, davant del CaixaFòrum, un grup d'activistes de l'Esquerra Independentista de Mallorca havien fet esclatar amb petards una excavadora de cartró i mostrat una pancarta en què es llegia: "PP, culpable de la destrucció del territori". Tal com és habitual, el foc i els petards varen reaparèixer sovint durant la protesta, principalment a la part final, on hi havia els més joves i els membres de l'EIM. Al carrer dels Oms, unes desenes de persones varen cremar banderoles de cartró d'Espanya, França i la Unió Europea. També com ja fa uns anys que passa, aquest darrer bloc va ser el més nombrós de la protesta i el que aplegava la majoria dels més joves que hi varen participar.

Així mateix, a la marxa de dilluns a Palma s'hi sentia esperança, com la que va voler reflectir Mesquida al final del manifest: "Encaram el 2014 amb l'esperança que la consulta d'autodeterminació al Principat serà el principi de la fi de l'opressió contra la nació catalana, amb la il·lusió de veure com neix un nou mitjà de comunicació impulsat des de la societat civil com Ona Mediterrània, amb la força de saber que Mallorca s'ha deixondit amb energia i amb la certesa que, ara sí, 300 anys després, la victòria és nostra". I és que la protesta, més que no trista, va ser alegre, amenitzada amb música i amb un to clarament festiu. Tal com és habitual, no hi va haver cap mena d'incident, encara que en tot moment va estar envoltada d'un imponent dispositiu policíac.

Aquest any, l'Esquerra Independentista de Mallorca -Endavant, Arran i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans- s'havia desmarcat de la Plataforma 31-D, formada per l'Assemblea Sobiranista de Mallorca, Esquerra Republicana, Grup Blanquerna, IniciativaVerds, JEN-PSM, JERC, PSM-Entesa, STEI-Intersindical i Ateneu Pere Mascaró. Per això, des de l'EIM varen començar la manifestació llegint el manifest a baix del tot del Born, mentre que la resta de la marxa els esperava al capdamunt. Abans, habitualment, ho feien a mitjan manifestació. Just uns centenars de persones els varen poder sentir. El bloc de l'EIM va avançar darrere l'eslògan: 'Amb la unitat popular construïm els Països Catalans'.

La manifestació que commemora l'entrada a Palma de les tropes del rei Jaume I el 31 de desembre de 1229 no és l'únic acte de la Diada de Mallorca que es du a terme. A banda de l'ofrena floral al rei, que va tenir lloc també dilluns, aquest dimarts se celebra la històrica festa de l'Estendard.

stats