Balears 31/05/2017

La memòria democràtica divideix el Parlament

Els vots en contra de PP i Ciutadans no basten per aturar la tramitació parlamentària del projecte de llei que pretén tancar les ferides de la Guerra Civil

Jaume Vinyas
1 min
La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, defensant el projecte de Llei de Memòria Democràtica

PalmaEl Parlament va aprovar ahir amb el vot dels partits del Pacte i El Pi la presa en consideració del projecte de llei de memòria democràtica. PP i Ciutadans hi van votar en contra, amb la qual cosa es va trencar el consens que es va assolir amb l'anomenada Llei de fosses.

El debat va estar marcat per retrets entre uns i altres. El portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, va insistir en la presència de demòcrates en els dos bàndols de la Guerra Civil i va criticar que el text només reconeix les víctimes d'un bàndol. “No creuen que si hagués guanyat l'altre bàndol, la II República hauria tingut els dies comptats igualment?”, es va demanar.

El PP, per part seva, va criticar que el text presentat pel Pacte “és un text de memòria selectiva” i va proposar fer un monument als morts d'ambdós bàndols. El diputat Juan Manuel Lafuente va encendre els ànims dels diputats de l'esquerra quan els va acusar de posar-se d'acord només per anar en contra “del PP, dels bous, del franquisme i contra tot el que no siguin ells mateixos”.

Tot i alguns retrets i escarafalls entre els diputats pel contingut d'alguns dels discursos, el debat va prosseguir amb normalitat entre cites a George Orwell, Clara Campoamor i historiadors com Hugh Thomas i Paul Preston. Les votacions van tenir el resultat que s'esperava. Entitats memorialistes van assistir al ple i van celebrar el compliment del tràmit.

stats