UN ANY DE CANVI ALS MUNICIPIS
Balears 08/07/2016

Maó i Ciutadella aposten per temes socials

Són els dos ajuntaments menorquins que millor simbolitzen el canvi

Ara Balears
2 min
Conxa Juanola.

MaóIl·lusió, canvi, regeneració i nova manera de fer política. Aquestes van ser, fa poc més d’un any, les expressions més sentides en boca dels nous responsables municipals. Els denominats ‘governs del canvi’ compleixen un primer any de mandat amb moltes iniciatives encaminades a aspectes socials. Evitar que una persona perdi drets fonamentals, a causa d’unes dificultats econòmiques que han servit de pretext per efectuar unes reformes molt dures, ha estat un dels reptes que s’han vist obligats a afrontar les corporacions.

A Menorca són els ajuntaments de Maó i de Ciutadella els que millor simbolitzen el canvi. Hi ha tres camps d’actuació especialment sensibles: transparència i participació ciutadana, polítiques mediambientals i mesures socials. És en aquest darrer capítol en què, en línies generals, els ajuntaments s’han esforçat més, amb accions dirigides als infants, a les persones amb risc d’exclusió social i un espai destacat per ajudar les víctimes dels desnonaments.

D’altra banda, tant Maó com Ciutadella han potenciat la transparència entre l’administració i la societat. Però és evident que encara falta molt per fer. A més a més, existeix una sensació generalitzada de falta d’interès per part de la mateixa societat. Les persones volem saber, i hi tenim dret, tot el que es fa amb els nostres diners en una institució, encara que en el dia a dia ens oblidem de fer-ne un seguiment.

Ara bé, en polítiques mediambientals trobam una diferència rellevant: mentre que Maó impulsa determinades mesures, Ciutadella ho ha relegat a un segon pla. Tot i aquest fet, cal dir que a la capital del Ponent menorquí han prioritzat una qüestió de primer ordre: el pla d’autoprotecció de les festes de Sant Joan.

stats