Balears 19/03/2016

La solidaritat desborda les entitats per l'ajuda als refugiats

Des de diferents punts de Mallorca es demana a la gent que no enviï més material perquè no donen a l'abast. Milers de persones s'hi han sumat i es tenen preparats 10 contenidors per enviar de 12 tones cada un

Martí Gelabert
2 min
Magatzem on es recopila el material donat pels mallorquins

Palma"Estam desbordats". Aquesta és l'expressió que Antònia Trigueros, regidora d'El Pi de l'Ajuntament d'Inca, utilitza per definir el clam d'ajuda humanitària que s'està vivint a Mallorca. Milers de persones, a través d'aquesta iniciativa impulsada per Trigueros i Mallorca Terra d'Acollida, ha recaptat 10 contenidors de 12 tones cada un per enviar-los als refugiats. A dins hi ha roba, medicaments, material higiènic i alimentació.

Més de 100 persones es concentren aquests dies a la nau que emmagatzema tot aquest material. Aquestes 120 tones recollides (36 a Eivissa i la resta a Mallorca) han superat les expectatives. Aquest dissabte s'envia el primer contenidor i dilluns el segon. Ara per ara, els organitzadors no donen a l'abast i demanen a la gent que, de moment, no enviï més material. "Preferim aturar-ho ara i després veure què ens falta i tornar a demanar", explica Trigueros. Tot i així, l'ajuda econòmica encara és necessària. Només han pogut pagar quatre dels 10 contenidors.

La roba és el material que més volum té. Trigueros explica, però, que percep que encara fa falta llet en pols, compreses, gels i xampús o papilles. Ara bé, la principal tasca que tenen els més de 100 voluntaris que hi treballen és la de racionar bé tot el material en els diversos contenidors. La recollida s'ha fet viral i ha creuat fronteres. Gent de Cantàbria s'ha posat en contacte amb Trigueros per saber com enviar material i fins i tot una família belga hi ha contactat per enviar doblers.

Les deportacions dificulten la tasca

El primer contenidor va rumb a Idomeni. La resta, però, no saben on els hauran d'enviar. A la frontera s'està deportant gent i la tasca es fa més complicada. El pacte de la Unió Europea amb Turquia, que facilitarà aquestes deportacions, també altera la tasca d'una societat humanitària que lluita contra aquest drama. De fet, durant aquesta setmana, diverses institucions de Balears s'han sumat a la protesta per les polítiques de la UE.

Què ha acordat la UE amb Turquia? Sis preguntes amb resposta

Diversos pobles i ajuntaments de tota l'illa han participat en la recollida de material i aliments per enviar als refugiats. Trigueros explica també que un dels voluntaris, en Santiago, ha anat poble per poble carregant a la seva furgoneta tot el material donat pels ciutadans de Mallorca.

stats