UN ANY DE CANVI ALS MUNICIPIS
Balears 08/07/2016

Maig 2015: Eivissa gira cap a l’esquerra

Fins llavors, els cinc ajuntaments i el Consell Insular estaven en mans del Partit Popular, que, a més, gaudia d’una majoria absoluta a gairebé tots el municipis

Armando Tur
2 min

EivissaLes eleccions de 2015 significaren un autèntic punt d’inflexió a Eivissa. Fins llavors, els cinc ajuntaments i el Consell Insular estaven en mans del Partit Popular, que, a més, gaudia d’una majoria absoluta a gairebé tots el municipis. Només a Vila es va necessitar tenir el suport del Partit Renovador i a Sant Josep d’Alternativa Insular. Tot i això, la crisi va passar factura també en l’àmbit institucional i, amb ella, alguns governs van patir un excés d’inestabilitat. Molt sonat és el cas del municipi d’Eivissa, on en quatre anys van ocupar el seient d’alcaldessa un total de 3 dones. Però tampoc s’ha de deixar de banda la manera en què Neus Marí va conquerir la batllia a Sant Josep (amb una moció de censura a l’actual alcalde socialista, Josep Marí Ribas ‘Agustinet’), o els problemes de gestió que va protagonitzar l’exalcaldessa de Sant Antoni, Pepita Gutiérrez, que la van portar als tribunals a veure com bona part del seu partit li girava l’esquena.

En aquest context, el Partit Socialista oferia una alternativa a tenir en compte. Però els temps en política cada vegada són més ràpids, i per l’esquerra va irrompre un nou competidor amb el qual no comptaven: Podem i, en el cas de les municipals, Guanyem.

La formació morada tingué una ràpida implementació a les Pitiüses. Tan és així que a les darreres eleccions estatals s’han consolidat com a primera força progressista. A escala local, fa un any, però, quedaren com a tercera força a totes les institucions eivissenques. Una posició que els ha permès entrar a govern en coalició a Vila i a Sant Antoni (amb la marca Reinicia) i que ha servit perquè la majoria absoluta del Partit Popular no sigui tan absoluta com ho va ser a les passades eleccions als municipis de Santa Eulària i Sant Joan.

stats