Publicitat
Publicitat

CRISI INTERNA

La líder de Podem a Eivissa avala que el Consell ‘rebenti’ la vaga de Kle

Viviana de Sans admet que l’ens va obligar personal propi a fer hores extra per pal·liar-ne els efectes

Una nova tempesta amenaça la calma a Podem, i aquesta vegada els trons provenen de les Pitiüses. La vicepresidenta primera del Consell insular, Viviana de Sans, va admetre ahir, en una roda de premsa convocada amb urgència, que la institució va obligar treballadors de neteja del Consell a fer hores extra per pal·liar els efectes de la vaga de vuit treballadores de l’empresa de neteja Kle que presten serveis a la residència de Cas Serres, dependent del departament de Benestar Social, que dirigeix Lydia Jurado, també de Podem.

El torcebraç de les treballadores amb Kle per l’impagament reiterat de les nòmines s’ha estès per tot l’Arxipèlag, ja que l’empresa té, o tenia, diverses concessions als aeroports d’Eivissa i Menorca (on les treballadores varen arribar a demanar aliments per subsistir). A Mallorca, l’IB-Salut va revocar a finals d’abril la concessió de la neteja de l’hospital de Son Llàtzer. Ahir mateix, el director de l’aeroport d’Eivissa va anunciar la rescissió del contracte de neteja de l’aeròdrom, on continua la vaga per la manca de garanties de pagament. Segons varen explicar fonts sindicals a aquest diari, els ànims estan tan crispats que els treballadors només acceptarien subministrar el paper higiènic com a servei mínim. Fins i tot no es descarta, si no hi ha acord, que Foment declari l’emergència sanitària i enviï militars a l’aeròdrom per obligar els vaguistes a complir els serveis mínims.

Amb l’ambient tan crispat, l’anunci de De Sans, exsindicalista i secretària general de Podem a Eivissa, va causar estupefacció a la formació i indignació en els socis eivissencs de Guanyem. El grup parlamentari de Podem ha fet bandera les darreres setmanes, precisament, de la lluita dels treballadors de Kle i hi ha fet referència en diverses intervencions parlamentàries. Alguns dels seus membres, consultats per l’ARA Balears, varen evitar fer-ne valoracions, però no varen amagar la seva sorpresa. A Guanyem, en canvi, no es varen mossegar la llengua. La formació ja ha convocat per a dissabte que ve, dia 27, un ple extraordinari per demanar responsabilitats.

Les explicacions de De Sans

La formació admet, a l’ARA Balears, que encara no tenen clar si l’ordre de boicotejar la vaga va provenir de Benestar Social, controlat per Podem, o si va venir del departament de Personal, que dirigeix la socialista Marta Díaz. En tot cas, lamenten l’actitud “hipòcrita” de De Sans, qui en cap moment hauria posat en dubte la decisió. Recorden, en aquest sentit, que aquest mateix dimarts la vicepresidenta primera es va personar a l’aeroport per transmetre el suport de la institució a les treballadores en vaga. “Ella ens ha donat les explicacions, amb tots els matisos, però consideram que no hi ha matís possible en la defensa d’un dret fonamental com és el de vaga”, explicava el membre de la formació Óscar Rodríguez.

De Sans va justificar, en la roda de premsa, que la feina extra dels treballadors del Consell es va centrar en la part de la residència que fa funcions hospitalàries. “Per molt que es facin hores extra, no es cobreix ni prop fer-hi les necessitats que deixen pendents vuit treballadores”, va afegir. En aquest sentit, va criticar, d’una banda, la Conselleria de Treball per no haver citat el Consell en el procés de mediació. “Nosaltres no vàrem poder pactar serveis mínims”, va assegurar, i va afegir que “aquest és el motiu pel qual la vaga ens va agafar per sorpresa”.

D’altra banda, va justificar que, “arran de la llei Montoro”, es varen veure obligats a externalitzar part dels serveis de neteja que varen adjudicar a Kle.

Més llenya al foc

Les explicacions de De Sans poden obrir una escletxa amb els seus socis de Guanyem, amb els quals Podem, tot i formar una entitat jurídica diferent, ha actuat pràcticament com si fos un partit únic. La coalició va aconseguir quatre conseller insulars i se’ls va repartir a parts iguals: De Sans i Jurado, per una banda, i Miquel Vericad (Medi Ambient) i David Ribas (Cultura), per part de Guanyem. Fins ara, no hi havia hagut discrepàncies importants entre tots dos i les friccions s’havien centrat en l’altre soci de govern, el PSIB.

Representants de Guanyem varen anar a veure les treballadores el primer dia de vaga indefinida a l’aeroport i varen donar-los 5.000 euros recaptats entre les donacions dels càrrecs electes per a la caixa de contingència.

La pugna es podria traslladar, també, a l’àmbit autonòmic de la formació dels cercles, immersa de ple en una nova crisi interna arran de l’avançament i posterior ajornament de les eleccions primàries, que han obert una escletxa entre els fins ara líders de Podem, Alberto Jarabo i Laura Camargo. En aquest sentit, Viviana de Sans ja s’ha posicionat a favor de Jarabo i diversos membres de Podem varen expressar recances a l’hora de valorar les paraules de la secretària general a Eivissa per temor que es malinterpretassin les crítiques com a resultat de la pugna per liderar el partit.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 19/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF