Balears 13/03/2017

L'associació Sa Creu Vermella exigeix al Govern que estudiï els efectes de l'ampliació de l'aeroport de Palma

L'anunci dels plans d'AENA va impulsar nombroses crítiques i la creació d'una plataforma contra l'ampliació de Son Sant Joan

Anna Schnabel
2 min
Reunió constitutiva de la Plataforma contra l'ampliació de l'aeroport de Palma

PalmaL'associació Sa Creu Vermella ha demanat al Govern de les Illes Balears que dugui a terme diversos informes sobre salut pública, salut laboral i medi ambient per valorar els efectes que tindria l'ampliació de l'aeroport de Palma sobre els veïns de les seves zones limítrofes.

Els plans d'ampliar un 21% les infraestructures de Son Sant Joan que AENA va fer públics recentment varen rebre una allau de crítiques, moltes de les quals proveniren de les xarxes socials i el GOB. Membres del Govern balear també s'hi afegiren, acció que va ser criticada pels ecologistes per no haver fet "passes fermes i resolutives per abordar aquesta realitat d'arrel".

Antoni Bennàssar, president de l'associació, ha anunciat que ha enviat una petició a l'Executiu balear en què l'insta a realitzar "amb la major brevetat possible" tres estudis, després de la reunió per a la constitució de la Plataforma per la gestió aeroportuària de Son Sant Joan, que va tenir lloc el 27 de febrer.

Els informes

En primer lloc, l'entitat insta la Direcció General d'Educació Ambiental i la Conselleria de Medi Ambient a l'elaboració d'un informe de contaminació que haurà de determinar "el nivell d'emissions de diòxid de carboni i d'altres substàncies contaminants i establir quin impacte sobre la salut poden tenir aquestes entre els veïns més propers a l'aeroport", així com el "renou generat".

D'altra banda, l'associació sol·licita a la Direcció General de Treball i Salut Laboral i a la Conselleria de Treball la realització d'un informe sobre salut laboral per valorar "la incidència en determinades malalties que puguin estar directament relacionades amb la contaminació generada per l'aeroport –emissions contaminants dels avions, querosè i altres substàncies químiques– sobre els treballadors de Son Sant Joan".

Per acabar, remet a la Direcció General de Salut Pública i a la Conselleria de Salut la petició de realitzar un estudi sobre salut pública. Aquest haurà de determinar la incidència de malalties vinculades a "la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit aeri -malalties respiratòries o neoplàsies, entre d'altres- sobre els veïns més propers a l'aeroport".

L'associació Sa Creu Vermella, nascuda el 2004 amb l'objectiu de protegir el territori i l'entorn rústic de Son Ferriol, el districte històric de la Creu Vermella i la ruralia de Palma en general, també ha pres part en la recent constitució de la plataforma contra l'ampliació de Son Sant Joan.

stats