Balears 25/07/2017

L'aigua domèstica de Palma, la quarta més cara de l'Estat

Múrcia, Cadis i Barcelona són les úniques capitals provincials amb tarifes més elevades, segons el darrer estudi de Facua

Ara Balears / Efe
1 min
El preu de l'aigua pujarà un 18% a l'àrea metropolitana de Barcelona

PalmaLes persones residents a Palma paguen la quarta factura de l'aigua més elevada de l'Estat. Així ho certifica el darrer estudi de l'associació en defensa dels drets dels consumidors Facua, presentat aquest dimarts. L'entitat denuncia que el preu del rebut de l'aigua a l'Estat pot variar un 256%, fet que pot suposar que un consumidor pagui de 238 a 617 euros més a l'any, segons el calibre del seu comptador i la ciutat de residència.

L'estudi realitzat per Facua analitza les tarifes d'aigua domèstica en les 35 capitals provincials de l'Estat i situa Palma com la quarta amb la tarifa més cara, amb un preu mensual de 22,50 euros al mes. Per davant de la capital balear, només hi apareixen Múrcia –amb 28,43 euros al mes–, Cadis –amb 23,75– i Barcelona –amb 23,16–. En l'extrem oposat, Oviedo manté una despesa en la factura de l'aigua domèstica de 8,58 euros al mes.

En deu de les 35 ciutats analitzades, els preus han augmentat aquest any per la modificació de les tarifes. És el cas de Palma, la capital provincial que ha viscut un major increment en les tarifes amb una pujada del 3,8% de mitjana.

El portaveu de l'entitat, Rubén Sánchez, ha reclamat una simplificació de les tarifes vigents i que els ajuntaments implementin un sistema de tarifes progressiu, en funció dels residents de cada habitatge, que potenciï l'estalvi en el consum i penalitzi el malbaratament, enfront de l'actual, que no discrimina el preu segons el nombre d'inquilins. També ha reclamat més "transparència" en l'ús dels cànons municipals, provincials o autonòmics de millora del proveïment perquè es destinin a aquesta finalitat i no a sostenir altres despeses.

stats