Balears 09/03/2017

L'Agència Tributària detecta a les Balears 41 milions d'euros en la lluita contra el frau fiscal

Les Illes són la sisena comunitat en doblers aflorats per nombre de personal inspector

Carmen Buades
2 min
Cladera i Truyols, durant la roda de premsa d'aquest dijous

PalmaEl personal inspector de l'Agència Tributària va fer aflorar el 2016 més de 41 milions d'euros durant la campanya de lluita contra el frau fiscal. En total, es van obrir 1.485 expedients, 554 dels quals van establir sancions valorades en 6,5 milions d'euros. Aquests són alguns dels resultats del primer any del Pla de prevenció i lluita contra el frau fiscal 2016-2019 que han presentat aquest dijous la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, i la directora de l'Agència Tributària de les Balears, Maria Antònia Truyols.

Dels tributs que es recapten i inspeccionen a l'àmbit autonòmic, la campanya d'inspecció va fer aflorar 24,3 milions d'euros per expedients relacionats amb l'impost de transmissions patrimonials, 8,5 milions pel de successions i donacions i 1,4 milions més pel de patrimoni, que és precisament l'impost en què l'Agència Tributària vol posar més atenció durant el 2017. El cànon de sanejament i la taxa de joc també van ser objecte d'inspeccions, que van fer sortir del frau mig milió i 57.882 euros respectivament.

A les inspeccions de l'impost de transmissions patrimonials és on ha aflorat més frau

Les Balears són la sisena comunitat en quantitat aflorada per cada inspector: 2,5 milions d'euros (segons dades del 2015). En aquest sentit, la consellera ha explicat que amb vista al 2017 "s'ha reforçat l'equip d'inspecció" perquè "la inspecció és un element de justícia". Cladera ha assegurat que des del Govern es vol avançar cap a "una major autonomia financera" i una "Agència Tributària més federal perquè els grans impostos no els gestionam aquí ni tenim capacitat inspectora sobre ells".

La directora de l'Agència Tributària balear, Maria Antònia Truyols, ha explicat per la seva banda que, si bé s'ha reduït la quantitat aflorada durant el 2016 respecte de l'any anterior, no és degut a una reducció de les inspeccions, sinó a la retirada de les transaccions de venda d'or i de mobles d'alt valor (com antiguitats) de les actuacions que tributen per transmissions patrimonials.

Pla específic per als establiments turístics

Cladera també ha explicat que amb vista al 2017 s'ha dissenyat un pla específic per inspeccionar establiments hotelers i de lloguer vacacional per tal de veure si s'està gravant correctament l'impost turístic. La campanya funcionarà paral·lelament a les inspeccions que es facin des de la Conselleria de Turisme. Durant el 2016 ja van fer-se visites conjuntes entre l'Agència Tributària de les Balears i l'estatal per fer una tasca de control dels habitatges vacacionals.

stats