TRIBUNALS
Balears 21/12/2016

El Bisbat afirma que l'orde de Sant Jeroni volia vendre el convent

El secretari canceller diu que els varen proposar repartir-se'n els doblers durant el judici que enfronta la Diòcesi amb les religioses pel monestir de Santa Elisabet

Xesc Adrover
2 min
El judici pel litigi que mantenen les jerònimes contra el Bisbat s'ha celebrat als jutjats de sa Gerreria./ISAAC BUJ

PalmaL'actual secretari canceller del Bisbat de Mallorca, Jaume Esteva, ha denunciat que María Teresa Cabrero, una superior de l'orde religiós de Sant Jeroni, "va proposar al bisbe Xavier Salines vendre el monestir de Santa Elisabet de Palma i repartir-ne els doblers a mitges entre ells i la Diòcesi". Esteva ha fet aquesta afirmació durant el judici duit a terme aquest dimecres en un jutjat de Primera Instància de Palma per la demanda interposada per aquest orde religiós contra la inscripció del monestir en el Registre de la Propietat que va fer, el desembre de 2014, qui aleshores era bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, a favor del Bisbat.

L'orde religiós reclama la nul·litat de la inscripció registral, que en realitat són tres, del monestir, conegut també com de Sant Jeroni i situat al centre antic de Palma. Entenen que el Bisbat no té legitimitat per prendre aquesta decisió, ja que, segons elles, el monestir els pertany. Per contra, els responsables del Bisbat mantenen que es tracta d'una propietat inclosa dins l'inventari de béns que es va fer el 1865, després del conveni que l'estat espanyol i la Santa Seu varen firmar anys després de la desamortització que va impulsar el 1836 Juan Álvarez Mendizábal.

Esteva, a preguntes de l'advocat de la Diòcesi, Raimundo Zaforteza, ha assegurat també que "cap de les religioses que hi varen estar fins al 2015 es va oposar que el convent es registràs a nom del Bisbat". Les religioses es varen traslladar al monestir de Sant Bartomeu d'Inca. Els tres testimonis que han declarat, tots tres proposats per la part demandada, han negat que el Bisbat volgués vendre el monestir.

"Manegen les monges com titelles"

Així mateix, Zaforteza ha dit que en aquest litigi "hi ha interessos molt coneguts" i ha denunciat que "estan manejant les monges com si fossin titelles". L'advocat ha fet referència, així mateix, a una carta que la superior de l'orde va enviar a dues exreligioses, en la qual els deia que "no penseu que trauran molt del monestir, pertany al Bisbat". L'advocat ha fet especial incidència que l'orde "no reclami en aquest judici la titularitat del monestir, sinó que es limiti a reclamar la nul·litat de la inscripció registral" de Santa Elisabet a favor del Bisbat.

Per part seva, l'advocada de l'orde religiós, Pilar Rosselló, ha dit que les inscripcions que va fer l'anterior bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, "varen ser un frau de llei, un abús de dret" i "un intent d'arrabassar el monestir" a les religioses. Rosselló afirma que els certificats que va emetre el bisbe "no són una certificació pròpiament dita", ja que, en opinió seva, "són una simple declaració sense suport registral".

stats