Balears 10/07/2016

José María Rodríguez, 562 telefonades en 8 dies

El magistrat del cas Andratx va decidir retirar-les del sumari, ja que la majoria formaven part de l'àmbit privat i només unes quantes transcendiren

J. V.
2 min
El desastre urbanístic de Cala Llamp, al terme municipal d'Andratx.

PalmaQuè hi havia a bona part de les 562 gravacions telefòniques al mòbil de José María Rodríguez que el jutge del cas Andratx va decidir retirar del sumari? Aquesta és una de les grans qüestions que va quedar sense respondre, ja que només unes quantes varen transcendir. En concret, aquelles en les quals queda clar que Rodríguez parla amb el batle ja condemnat per corrupció el mateix dia de la seva detenció i el tranquil·litza dient-li: “No te preocupis, ja tenc articulada jo una cosa”. Això ho va dir a les 8 i 11 minuts d'aquell fatídic 27 de novembre de 2006. Per potent que fos “la cosa” que tenia preparada Rodríguez, el sistema policial i judicial va caure amb tota la seva força sobre el batle d'Andratx, que acabaria a la presó condemnat per diverses causes relacionades amb la prevaricació i els delictes contra l'ordenació del territori.

Però a excepció de diverses converses amb Hidalgo, la resta, fins a 562, mai no es varen poder escoltar. L'advocat aleshores del PP i també de Rodríguez, Rafel Perera, va sol·licitar al jutge instructor, Álvaro Latorre, que els enregistraments fossin eliminats del sumari perquè majoritàriament “formaven part de l'àmbit privat”.

Perera va ser insistent i va aconseguir que el magistrat decidís fer-les desaparèixer, i amb aquestes la possibilitat de saber amb qui i de què parlava el factòtum popular i conseller d'Interior l'any 2006. Certament el jutge no feia més que complir amb un principi jurídic fonamental que protegeix els investigats en qualsevol cas i que suposa no recollir ni tenir en compte cap prova ni cap element fruit d'una escolta que no tingui una relació directa amb els fets que s'investiguen. L'instructor tampoc no va veure cap fet delictiu “ni imprudència” en les converses mantingudes amb Eugenio Hidalgo, amb qui el mateix Rodríguez s'havia reunit dos dies abans de la seva detenció a l'hotel Melià Victòria.

Dies després, el portaveu aleshores del PP, Miquel Ramis, treia pit i mostrava no només la seva satisfacció per la retirada de les converses del secretari general dels populars. “No va incórrer en cap fet delictiu, i això hauria de servir perquè rectifiquin i reflexionin aquelles persones i mitjans que apuntaren cap al nostre secretari general. Que pensin si no han de demanar disculpes”.

stats