CONFLICTE LABORAL
Balears 18/10/2014

El Govern torna a pagar treballadors per quedar a casa

La justícia obliga l’Ibanat a readmetre set empleats, però no els vol

Mercè Pinya
3 min

Palma“Declar la nul·litat de l’acomiadament dels treballadors, amb efectes del 5 de desembre de 2012, realitzat per l’empresa demandada, que condemn a procedir a la immediata readmissió dels actors en els seus llocs de feina amb abonament dels salaris deixats de percebre des de la data de l’acomiadament”. És una de les dues darreres sentències que han estat notificades a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori i que l’obliguen a readmetre set treballadors (tres tècnics d’espais naturals, un administratiu, un informador i dos treballadors especialistes) de l’Ibanat (Institut Balear de la Natura) i procedents de l’extinta empresa pública Espais de Natura Balear que foren acomiadats l’any 2012 amb l’excusa de “motius econòmics”. L’Executiu no ha presentat cap recurs i, per tant, la nul·litat dels acomiadaments és plenament ferma.

El Govern de les Illes Balears acumula sentències en contra favorables a extreballadors de l’Ibanat. Les primeres arribaren d’un treballador d’Eivissa i d’un de Menorca. En alguns casos, ja han refet les seves vides dos anys després dels fets i han optat per acollir-se a una indemnització. En altres casos més recents, també guanyats, Gabriel Company es nega a readmetre’ls.

Els treballadors acomiadats amb sentència ferma han rebut la darrera setmana una carta signada per Eduardo Parga, director gerent de l’Ibanat, en què se’ls insta a quedar a casa cobrant un sou, però sense poder fer la seva feina. “Se li comunica que l’Ibanat procedirà a l’abonament dels salaris corresponents des de la data de la notificació de la sentència, el 10 de setembre de 2014, tot i que no procedirà a la seva readmissió efectiva”.

L’organisme públic al·lega una “impossibilitat material” de readmetre els treballadors acomiadats, tenint en compte la “inexistència” de lloc de feina dotat i vacant en la plantilla actual de l’ens. Tanmateix, sospiten que Medi Ambient prepara una externalització dels serveis que abans prestaven ells.

El comitè d’empresa de l’Ibanat ha posat el crit al cel davant una situació que considera “surrealista”. Una de les persones que ha rebut la carta explica amb estupefacció la situació en què es troba en aquests moments: “No sé si estic a l’atur, només sé que des de dilluns el Govern m’ha dit que cobraré però que no vagi a fer feina”.

A banda del cost humà d’aquesta situació, els sindicats denuncien l’actuació erràtica de la Conselleria de Company, que ha acabat girant-se-li en contra com un bumerang. El comitè d’empresa parla d’uns 4 milions d’euros si s’han d’acabar pagant totes les indemnitzacions i salaris de tramitació de dos anys dels ens públics de la CAIB que han fet “reajustaments”. “El remei ha estat més car que la malaltia; la pretesa reestructuració suposarà una despesa pública en lloc d’un estalvi”, assegurà ahir un dels portaveus, Alexandre Forteza, de CCOO.

Els representants dels treballadors es fan creus del sistema d’estalvi de la Conselleria de Company. Pel camí del tancament de l’empresa pública Espais de Natura Balear i el retorn de les funcions a l’Ibanat han quedat 25 persones, acomiadades entre juliol i desembre de 2012, a banda de 7 més que també han quedat sense feina a l’Ibanat. Emperò les retallades no han afectat els alts càrrecs: l’Ibanat té quatre alts directius, dues places més de caps de les que hi havia hagut fins aleshores.

El cost econòmic i el dany moral no són les úniques conseqüències dels acomiadaments, que es feren sense negociació col·lectiva i, per tant, al marge de la legalitat, com han dictaminat els tribunals. “Ha suposat el desmantellament dels espais naturals i els ha deixat amb una gestió sota mínims”, diu Forteza. El comitè d’empresa reclama la readmissió immediata dels acomiadats que vulguin tornar al lloc de feina. Els necessiten”, asseguren.

stats