ESTATUT
Balears 01/07/2017

El Govern, obert a accelerar la supressió dels aforaments

J.v.
2 min
La consellera de Presidència i portaveu, Pilar Costa.

PalmaLa consellera de Presidència, Pilar Costa, va instar les forces parlamentàries a no cercar excuses i a fer feina conjunta per eliminar l’aformanet dels diputats, un compromís en el qual, va recordar, hi havia unanimitat a principis de legislatura. El projecte, no obstant això, està aturat, va assegurar, d’ençà que el PP es va negar a donar suport a un procés de reforma de l’Estat per desconfiança vers la naturalesa de les reformes que podria intentar introduir Podem. “No hi caben les excuses”, va assenyalar Costa.

Avançar-se a un nou estatut

La supressió dels aforaments requereix una reforma de l’Estatut que no només necessita una majoria àmplia dins el Parlament sinó que també ha de tenir el vistiplau del Congrés dels Diputats, perquè es tracta d’una llei orgànica. Davant les escasses probabilitats de complir el tràmit en el que queda de legislatura, la Conselleria de Presidència ha iniciat la tramitació d’un avantprojecte de llei del govern que preveu l’eliminació de l’aforament de la presidenta i els consellers, únics càrrecs els drets dels quals pot modificar en solitari. “Ens volem avançar per tenir-ho preparat quan entri en vigor el nou estatut”, va assenyalar Costa. “No té sentit continuar amb l’aforament”, hi va afegir. L’avantprojecte s’ha sotmès a informació pública i està previst en el Pla Normatiu del 2017, ja va ser sotmès a consulta prèvia abans de l’elaboració de l’esborrany d’acord amb la legislació vigent.

La iniciativa adapta alguns dels aspectes de la Llei de Bon Govern aprovada pel Segon Pacte de Progrés, el 2011. Les persones interessades poden presentar al·legacions a l’avantprojecte durant els propers 15 dies. El text es pot consultar a través del portal de transparència i també a la mateixa Conselleria de Presidència.

stats