EDUCACIÓ
Balears 03/03/2017

El Govern només convocarà 257 places d’oposicions el 2017

S’estudiarà obrir negociacions per a un gran pacte d’estabilitat

Martí Gelabert
2 min
Les places s’ofereixen, sobretot, a Eivissa i Formentera, on hi ha un percentatge d’interins més alt que a la resta d’illes.

PalmaL’Executiu va confirmar ahir que oferirà 257 places d’oposicions per a docents enguany, una xifra que ja se sospesava les darreres setmanes i es mantenia en espera de les decisions del govern central. De fet, el conseller d’Educació i Universitat, Martí March, assegurà que “el govern de Rajoy no ha possibilitat l’alliberació de la taxa de reposició” i que, per tant, la Conselleria ha tret les places que “legalment” podia treure”.

March va presidir la mesa sectorial que tractà com a únic punt del dia la convocatòria d’oposicions. En sortir de la reunió, assegurà que “el que no podem fer és enganar possibles opositors docents per oferir places que podrien ser impugnades per l’administració central”. L’objectiu és que per al 2018 i el 2019 es convoquin més places. Es vol arribar a les 2.000 en acabar legislatura. Quan el govern central aprovi els pressupostos i desbloquegi la taxa de reposició, es podrà oferir més estabilitat a les plantilles. De moment, però, March avançà que per cercar aquesta estabilitat s’estudia la possibilitat d’obrir negociacions per fer un gran pacte d’estabilitat del sistema escolar.

Els sindicats no han quedat gaire satisfets pel resultat de la reunió. Des d’UGT s’ha criticat “la manca d’informació” que fins ara havia oferit el Govern i asseguren que “s’ha jugat amb l’esforç personal i econòmic del col·lectiu d’interins i la resta d’aspirants”. Per part seva, CCOO ha recordat que la vaga d’educació convocada per a dijous que ve, també reclama l’alliberament de la taxa de reposició.

A Balears, el percentatge d’interins és el més elevat de tot l’Estat, concretament d’un 32,9%. Són 3.809 docents i no s’han celebrat oposicions des del 2011. La proposta de la convocatòria ha prioritzat les places a Eivissa i Formentera, on hi ha els percentatges més alts d’interins. També les especialitats en què hi ha més vacants i menys aspirants. S’ofereixen 112 places a Mallorca, 49 a Menorca, 90 a Eivissa i 6 a Formentera. En concret, es tracta de 55 places de mestres d’Infantil i Primària, 53 d’ESO, 107 de professors tècnics d’FP, 6 (d’alemany) d’Escoles Oficials d’Idiomes, 17 de música i arts escèniques, 15 de professors d’arts plàstiques i disseny i 4 de mestres de taller d’arts plàstiques i disseny.

A Mallorca no s’obre cap plaça per a mestres d’Infantil i Primària; a Eivissa 38, a Formentera 4 i a Menorca 13. El col·lectiu per al qual s’ofereixen més llocs és el de professors tècnics de Formació Professional a Mallorca: 63.

Segons March, s’ha fet “una gran passa” i es tracta “d’una primera porta que s’obre amb vista a propers anys per poder reduir de manera adequada el nombre d’interins”. Ha sentenciat que és important, també, donar estabilitat als centres a partir de l’estabilitat de les plantilles.

stats