Balears 12/09/2013

El Govern imposa uns serveis mínims de fins al 30% per a la vaga de professors

Per justificar-los, apel·la a la tasca de "vigilància" dels docents i al respecte al dret al treball dels pares. Els sindicats ja varen dir que els impugnarien

Quim Torres
2 min
Català a La Bressola
 El nord que no perd el sud

PalmaEl Govern ha fet públics aquest dijous a través del BOIB els serveis mínims que imposarà durant la vaga indefinida convocada en l'ensenyament des de dilluns pels sindicats STEI i CCOO i a la qual s'ha afegit la UGT. La resolució obliga que un 30% del personal docent hagi de fer feina en els centres d'Educació Infantil i Primària i en els centres d'Educació Especial, a més del director i el secretari de l'escola. En el cas dels centres d'Educació Secundària i centres integrats de Formació Professional, el mínim de professors que han de fer feina és del 25%.

Els sindicats ja havien avisat que impugnarien els serveis mínims si el Govern no s'avenia a negociar-los per rebaixar-los. Els consideren exagerats i sense precedents, si es té en compte que, habitualment, a les vagues només es feia fer serveis mínims al director i al secretari de cada centre.

La Conselleria justifica aquests elevats serveis mínims perquè entén que l'exercici del dret a la vaga podria generar "greus perjudicis al dret a l'educació de l'alumnat". I al·lega que el servei que presta el professorat "no pot entendre's reduït exclusivament a l'activitat docent", perquè també desenvolupa altres activitats, "com ara la vigilància, la cura o l'assistència de menors amb necessitats especials, que exigeixen garantir les mínimes condicions d'atenció, seguretat i higiene".

D'altra banda, apunta que la falta dels docents imprescindibles per atendre l'alumnat que acudeixi al centre "pot limitar el dret al treball dels pares de l'alumnat o el dret al treball dels treballadors que no secundin la vaga". Els sindicats, que ja han considerat "abusius" els serveis mínims decretats, poden i pretenen presentar un recurs contra la decisió.

El Butlletí Oficial també publica una altra resolució que fixa els serveis mínims de l'ensenyament concertat en els mateixos termes. En aquest sector, els serveis mínims es fixen sobre una primera convocatòria de vaga des de dilluns i fins al 20 de setembre, tot i que ahir l'STEI i CCOO sol·licitaren l'ampliació de l'aturada fins a finals de mes.

stats