Balears 08/06/2017

El govern espanyol, en contra de declarar la Mediterrània lliure de prospeccions petrolieres

L'executiu de Mariano Rajoy considera inconstitucional la proposició de llei aprovada pel Parlament de les Illes

Ara Balears
2 min
El Govern celebra que el Ministeri de Medi Ambient reconegui els impactes adversos dels sondejos MedSalt-2

PalmaEl govern espanyol s'ha posicionat en contra de declarar la Mediterrània lliure de prospeccions petrolieres. L'executiu de Mariano Rajoy considera que la proposició de llei per a la declaració de les aigües jurisdiccionals espanyoles zona lliure de prospeccions d’hidrocarburs aprovada pel Parlament de les Illes és inconstitucional. Ho ha fet saber al Govern de les Illes mitjançant un escrit en el qual es destaca l'interès estratègic de l'exploració i la investigació d'hidrocarburs per a l'abastiment energètic de l'Estat.

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha mostrat sorpresa davant aquest posicionament de l'Estat fixat a través del Ministeri de Presidència i per les Administracions Territorials. El departament dirigit per Vicenç Vidal no entén per què el govern espanyol envia observacions sobre una iniciativa legislativa del Parlament de les Illes davant les Corts de Madrid, ja que ha de ser el Congrés el que s'hi pronunciï. Des del Govern apunten a "un error" del ministeri. El ministeri creu que és una normativa d'aplicació autonòmica, mentre que la llei, si és aprovada, serà una normativa estatal.

El raonament del ministeri és clar: la riquesa que l'Estat considera d'interès general no pot estar supeditada a la protecció del medi ambient.

En la carta, el govern de Rajoy apunta a la forta dependència energètica de combustibles fòssils que té Espanya per justificar les prospeccions d'hidrocarburs. En aquest marc, afirma que l’activitat d’exploració i investigació d’hidrocarburs té un "innegable interès estratègic" com a forma de contribuir a assegurar l’abastiment energètic, però també per crear noves oportunitats de creixement econòmic per a un sector que considera complementari a altres activitats ja implantades, com el turisme o la pesca.

També s’hi afirma que "no existeix cap incompatibilitat entre aquestes activitats i la qualitat i la diversitat mediambiental, el turisme i la pesca", i posa Itàlia com a "exemple de convivència".

stats