CONCERTS EDUCATIUS, A REVISIÓ
Balears 25/07/2015

El Govern denegarà més subvencions a les escoles de l’Opus Dei

No es concertarà l’ESO als centres del Parc Bit i s’iniciarà un procés de rescissió de 3r a 6è de Primària

Mercè Pinya
3 min
SEGREGATS PER SEXE  Les escoles Aixa i Llaüt del Parc Bit segreguen els  alumnes per sexe.

PalmaLa Conselleria d’Educació no subvencionarà els sous dels professors de tercer i quart d’ESO de les escoles concertades Aixa i Llaüt el proper mes de setembre. L’equip de Martí X. March rebutja així la petició que s’havia fet des d’aquests dos centres, situats al Parc Bit, vinculats a l’Opus Dei i que, a més, segreguen els alumnes per sexe.

La decisió la comunicà ahir el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, durant la reunió de la comissió de concerts per al curs que ve, 2015-16, on estaven convocats els sindicats i les patronals de l’ensenyament concertat.

La Conselleria d’Educació considera que la ubicació de les escoles, propera a un parc tecnològic i no en una zona de residències, fa pensar que l’alumnat no és de zones properes. “En el darrer padró publicat, el total de població jove (0-15 anys) a la zona de Son Espanyol era tan sols de 100 persones, davant els 402 d’Establiments, els 464 de Son Sardina o els 808 del Secar de la Real”, exposa l’informe elaborat per Educació. Tot això condueix a l’argument que a la zona d’escolarització del municipi de Palma que li correspon “hi ha places suficients per atendre aquest alumnat”.

En l’informe presentat per Morante a la reunió amb sindicats i patronal també es recull que la petició feta pels CC Aixa i Llaüt, que havien sol·licitat augmentar dues unitats d’ESO respectivament, seria més lògica si s’hagués circumscrit a sol·licitar una segona línia a primer de Primària per ampliar la que ja té subvencionada “que no començar la casa per la teulada”.

Rescissió d’altres concerts

La negativa d’Educació de subvencionar les quatre unitats d’ESO (3r i 4t a les dues escoles) no és l’única decisió que ha pres la Conselleria. Antoni Morante anuncià també ahir a la comissió de concerts que els serveis jurídics tenen “dubtes seriosos” en relació a l’adjudicació dels concerts educatius l’estiu passat per part de l’equip de Joana Maria Camps a aquestes mateixes escoles en els cursos compresos entre tercer i sisè de Primària inclosos.

Així, la Conselleria ha iniciat un procés de revisió i rescissió d’ofici dels concerts educatius en relació a aquests cursos. “L’error de procediment ja s’hauria comès el curs passat i no volem que es repeteixi”, explicà a l’ARA Balears Antoni Morante després de la reunió.

La patronal CECE (Confederació Espanyola de Centres d’Ensenyament) mostrà ahir la seva oposició a les mesures anunciades. “Podran defensar-se presentant al·legacions”, assegura Morante. En tot cas, la intenció d’Educació és de comunicar aquest procediment mitjançant una resolució del conseller March i que “a partir del mes de setembre ja es deixi de pagar la nòmina de setembre” als docents amb doblers públics. Els sindicats STEI i FE-CCOO expressaren satisfacció per l’anunci.

El concert dels cursos de tercer, quart, cinquè i sisè de Primària que ara el Govern vol rescindir a les escoles Aixa i Llaüt el va anunciar el juliol de 2014 Joana Maria Camps enmig de les crítiques dels sindicats, que l’acusaren aleshores “d’obscurantisme”. El Govern explicà aquestes noves subvencions a les escoles de l’Opus en compliment d’una sentència del TSJIB que obligava el Govern a indemnitzar els col·legis. No és l’única sentència, ja que el conflicte es remunta a un conveni signat durant el Govern de Jaume Matas pel qual es preveia subvencionar aquestes dues escoles des del 2007 fins al 2019. El Pacte de Progrés va desfer aquest acord emparant-se en una sentència del Tribunal Suprem contra la segregació per sexes. Promociones Educativas S’Embat hi va recórrer en contra.

El curs que ve rebran encara subvenció grups d’Infantil i de 1r cicle de Primària d’aquests centres.

stats