Balears 07/03/2017

Garrotades a PP i Ciutadans per haver vetat la tarifa plana per als vols interilles a Madrid

La mesa del Congrés, a instàncies del govern central, 'tomba' la proposició de llei aprovada per unanimitat pel Parlament

Jaume Vinyas
3 min
La presidenta, Francina Armengol, durant la compareixença on ha revelat la notícia

PalmaLa compareixença de Francina Armengol al Parlament per donar comptes sobre el contingut de la Conferència de Presidents, duita a terme el mes de gener passat, s'ha vist alterada quan la presidenta ha revelat que el govern de l'Estat ha vetat la tramitació de la proposició de llei que va aprovar, per unanimitat, el Parlament i que instava el Congrés a modificar el Règim Especial per a les Balears (REB) i a incloure-hi una tarifa plana de 30 euros per als vols interinsulars.

La negativa a discutir el nou REB al Congrés, segons el Ministeri de la Presidència i per a les Administracions Territorials, es deu al fet que "la seva aprovació suposaria un augment dels crèdits pressupostaris".

El Govern, però, ja ha demanat una reunió "urgent" amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per demanar-ne explicacions.

La mesa del Congrés ha executat, amb els vots a favor de PP i Ciutadans, la negativa del govern espanyol, fet que ha desfermat la indignació de la majoria dels diputats balears.

"Aquesta traïció no us sortirà de franc. Sou uns mentiders", ha dit el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, al faristol durant un discurs, novament, molt dur contra els populars, els quals li anaven responent amb crits de "pocavergonya".

El portaveu de MÉS per Mallorca, David Abril, ha fet una intervenció més suau, però ha demanat als diputats del PP que "abandonin aquesta subordinació partidista que han demostrat".

"Serem contundents i no tindrem escrúpols amb aquest tema; si no, que haguessin anat alerta amb el que votaven", ha afegit posteriorment el portaveu d'El Pi, Jaume Font, qui ha comminat els diputats del PP balear que "no siguin analfabets. El senyor Rajoy és un mentider perquè deixa la gent tirada com un clínex".

El portaveu de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha recollit la frase de Font i ha afirmat que "ens hem de sentir com un clínex, ens han tirat a la paperera". En aquest sentit, ha afegit que"no sé quin futur té aquest Parlament, que avui queda absolutament debilitat". "Ja no sé què vindré a defensar aquí davant Madrid", ha apuntat després de demanar la dimissió dels diputats i la senadora menorquina del PP, als quals ha acusat de "traïció en tota regla a Menorca".

Mutis de PP i Ciutadans

La notícia l'ha anunciada Armengol durant el torn de rèplica del debat. A continuació, ha intervingut la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, qui ni tan sols ha mencionat la qüestió en el seu discurs. "Una mica de decència i vergonya no hauria estat de més", ha assenyalat el portaveu parlamentari socialista, Andreu Alcover.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, durant el plenari d'aquest dimarts.

El portaveu parlamentari de Ciutadans, Xavier Pericay, ha explicat, per part seva, que s'ha assabentat per la decisió del seu partit a partir del que ha dit Armengol. En aquest sentit, ha dit a Jarabo que "les coses m'agrada llegir-les, saber com estan fonamentades, i quan ho sàpiga, li explicaré el que ha passat". Pericay estava visiblement molest amb el líder de Podem per haver-lo titllat de "traïdor". "Calmi's. Encara no ha arribat l'hora de tallar caps, encara que ja sé que en té ganes", ha afegit.

En el torn de contrarèplica, Armengol també ha censurat Prohens per no haver fet menció del veto del PP a la tarifa plana, que ha considerat "una clatellada molt forta". "El menyspreu del PP i C's a aquesta terra és molt fort", ha dit. Finalment, s'ha demanat "què pinten vostès a Madrid si són els que estan governant", en referència als populars. A la resta de partits, els ha demanat que "no es desanimin, tot i que avui els entenc". "Som petits, però no ens faran callar", ha conclòs.

stats