Els funcionaris de Cort reclamen la dimissió de Pastor i Jhardi al ple

Critiquen que la revisió de la legalitat dels seus drets i condicions pot suposar-ne l'eliminació

Els funcionaris de l'Ajuntament de Palma han protestat aquest dijous dematí al ple celebrat a Cort per les seves condicions laborals. En concret, han demanat la dimissió de la regidora de Funció Pública, Aurora Jhardi, i de la de Seguretat Ciutadana, Angélica Pastor. "Elles són les protagonistes i principals responsables d'aquesta situació", adverteixen des de CCOO.

Un grup de bombers ha entrat a la sala de plens i s'ha llevat la camiseta per mostrar el missatge " Bombers Cremats", d'esquena als regidors de Cort. Els funcionaris critiquen que la revisió de la legalitat dels drets i condicions laborals, que pretén fer l'Ajuntament, pot suposar una passa enrere quant als èxits aconseguits en aquesta direcció. "No volem que es continuïn investigant els nostres drets per part de Funció Pública i Seguretat Ciutadana sense garanties que no els perdrem", detallen. 

De fet, aquest mes, els funcionaris han deixat de cobrar les despeses de productivitat i quilometratge. Jhardi i Pastor han explicat que es tracta d'una aturada de pagament temporal, ja que hi ha dos informes que desfavorables que posen en dubte el model de bonificació. "S'han redactat d'ofici, l'equip de govern no ho ha demanat", ha exposat Jhardi. Un el va redactar l'excap de personal i l'altre s'ha realitzat des d'intervenció econòmica. L'Ajuntament n'ha demanat un a serveis jurídics per acabar d'estudiar la solució. Cort no descarta que, en cas que estigui tot correcte, es pugui fer un abonament de manera immediata.

"Entenem els perjudicis que pot haver causat", ha dit Jahrdi, però ha defensat aquesta suspensió perquè es tracta d'una " quantitat de diners molt important" i que l'Ajuntament s'ha vist amb obligació d'aturar aquest pagament". Pastor ha criticat que els manifestants volen "repercussió mediàtica" i ha reiterat que "El que no podem fer és pagar quelcom que els informes diuen que no s'ajusten a l'ordenament jurídic".

Reunió amb Hila i Noguera

Demanen que sigui el batle José Hila i el proper batle –a partir de juny–, Toni Noguera, els que duguin a terme les negociacions, ja que consideren que "no estan funcionant" i, de fet, "no existeixen". Asseguren que la situació de recursos humans és " caòtica" i reclamen, també, que es dugui des d'un únic departament. Aquesta reunió amb Hila i Noguera es produirà, ha exposat Jahrdi. Ara bé, ha recordat que les negociacions són competència de les dues regidories i que així ho seguira sent. A més, ha reivindicat la necessitat que les dones entrin a les negociacions col·lectives per "feminitzar-les una mica".

"Volem negociar la recuperació de drets retallats i la solució a problemes que existeixen en tots els col·lectius i que afecten l'ocupació, les jornades, les hores extra, etc.", sentencien. 

“Hem vingut amb un grau de conflicte major que fa dues o tres setmanes. Ja vam advertir de l'error que suposava revisar els nostres acords. La indignació al conjunt de la plantilla ha crescut fins avui. Es trobam davant un caos sense precedents. El que ha succeït ara és únic", assegura  Pedro Castro responsable sindical de CCOO a l'Ajuntament de Palma.

"Han perdut el crèdit que tenien. Aquesta és l'única oportunitat que tenien per recuperar-lo. Avui hem de sortir d'aquí amb solucions", ha ressaltat Castro, que ha mantingut un tens enfrontament amb Jhardi. 

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF