Balears 11/05/2016

Foment accepta la tarifa plana de 30 euros per als vols entre illes

Govern i Ministeri constituiran una comissió mixta per començar a fer feina d'aquí a 15 dies

Jaume Vinyas
2 min
Pons i Pastor han encapçalat la reunió al Ministeri de Foment.

PalmaEl Ministeri de Foment ha accedit a fixar un programa de feina amb el Govern per tal de fer efectiva la instauració de la tarifa plana de 30 euros en els vols interinsulars. La ministra en funcions, Ana Pastor, ha donat el vistiplau a la proposta que li ha fet el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, en la reunió que han mantingut a Madrid.

La ministra ha anunciat que comunicarà davant la Unió Europea la intenció d'iniciar el tràmit per canviar l'actual Obligació de Servei Públic (OSP) dels vols entre illes per una tarifa plana de 30 euros i ha assegurat que en un termini de quinze dies es reunirà una comissió mixta en matèria aèria per tal que es doni compte dels resultats de la reunió amb Brussel·les i per tal de detallar el full de ruta a seguir per fer efectiva la tarifa plana.

Per la seva banda, Pons ha destacat que en altres territoris europeus, com per exemple en els enllaços entre Sardenya amb Roma i Milà, no hi ha hagut problema per aplicar-hi aquest tipus de tarifa. Per tant, els suposats entrebancs de normativa europea han quedat superats i així ho ha entès la ministra.

El diputat de MÉS per Menorca, Nel Martí, ha celebrat la "gran victòria", si bé ho ha fet amb prudència. "Vull pensar que no és electoralisme", ha dit a l'ARA Balears. La formació ecosobiranista ha estat el gran impulsor de la tarifa plana. Tot i valorar positivament l'anunci de Foment, Martí reclama que la tarifa plana es consolidi a través de la tramitació com a llei dins del nou Règim Especial Balear (REB).

Pel que fa a altres reivindicacions menorquines, la ministra en funcions ha acceptat la petició de Pons d'assegurar algunes millores en l'obligació de servei públic (OSP) Menorca-Madrid abans que es convoqui el nou concurs el pròxim mes d'octubre. Pastor s'ha compromès a incloure a les bases del concurs la introducció de les tarifes socials per a estudiants fins a 27 anys, persones majors (a partir de 65), menors i persones amb discapacitat, i també a modificar els horaris de manera que el darrer vol de Madrid surti entre les 20 i les 21 h. Sigui com sigui, Pastor ha accedit, a més, a estudiar altres modificacions en la primera reunió de la comissió mixta, d'aquí a 15 dies.

Convenis de carreteres i ferroviari

Així mateix, el conseller ha tancat una reunió, la pròxima setmana, de la comissió de seguiment del conveni de carreteres perquè es pugui liquidar el pagament dels 240 milions pendents en tres anualitats de 80 milions cada una, en compliment de l'acord assolit entre la presidenta, Francina Armengol, i el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro.

Durant la reunió, el conseller ha lliurat a la ministra una proposta perquè es formalitzi de manera immediata (una addenda al conveni de 2008) el pagament de les obres ja fetes (i justificades) del drenatge de les autopistes d'Eivissa, port de Ciutadella i projectes ferroviaris, per un import de 87 milions d'euros i dels quals resten encara per percebre 50 milions.

També s'ha acordat la creació d'un grup de treball sobre el Conveni de Col·laboració en Matèria Ferroviària subscrit entre la Comunitat Autònoma i l'Administració de l'Estat l'octubre de 2008, que donava cobertura a inversions que sumaven 443 milions i 321 dels quals estan pendents de pagament.

stats