MENORCA
Balears 16/12/2016

El far de Favàritx podria convertir-se en un museu marítim

Les instal·lacions estarien obertes al públic i oferiria servei de bar

Ivan Martín
2 min
El projecte de l’Ajuntament de Maó implica obrir el far a tots aquells curiosos que s’interessin per aquest tipus de construccions.

MaóL’Ajuntament de Maó té la intenció de revitalitzar un dels indrets paisatgístics més espectaculars de Menorca, especialment els dies que fa mal temps. Diversos representants de l’equip de govern del Consistori i personal tècnic van visitar les instal·lacions del far de Favàritx. L’objectiu d’aquesta visita era conèixer en primera persona les actuacions necessàries per adequar el far i obrir-lo al públic.

L’Ajuntament, que dirigeix Conxa Juanola, estudia la possibilitat de dur a terme les millores pertinents al far i, mitjançant un procediment que encara està per definir, atorgar la gestió dels serveis complementaris a una entitat sense ànim de lucre. Unes millores que en principi haurien de ser finançades amb fons municipals. Una idea que no és nova a Menorca, ja que l’Ajuntament del Mercadal va ser pioner en aquesta fórmula amb l’adaptació del far de Cavalleria.

Museu d’objectes

D’altra banda, l’Autoritat Portuària, que, després de l’experiència amb el far de Cavalleria, veuria amb bons ulls la iniciativa, controlaria en tot moment l’activitat a Favàritx. El projecte de l’Ajuntament de Maó implica obrir el far a tots aquells curiosos que s’interessin per aquest tipus de construccions. També s’obriria un museu d’objectes de fars antics i de senyals marítims, que ja existeix en l’actualitat però al qual només es pot accedir mitjançant visites concertades. L’artífex de reunir el material i de vetlar pel manteniment del far és el faroner Sebastià Pons. Cal destacar que Favàritx està en bon estat de conservació. Finalment, el projecte inclouria l’adequació d’un espai per oferir servei de bar. Una entitat sense ànim de lucre podria fer-se’n càrrec per tal de recaptar fons per la causa. El regidor de Promoció Econòmica, Vicenç Tur, és el responsable, juntament amb la batlessa, Conxa Juanola, de la intenció per transformar Favàritx. La renúncia de Tur, que abandona la política municipal el dia 22 d’aquest mes, no hauria d’impedir que el projecte pogués mantenir-se intacte.

Paral·lelament a aquesta iniciativa, l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Maó enllesteixen els detalls del conveni, pel qual ambdues administracions es comprometen a treballar en la mateixa direcció. En el document, el Consistori continuarà encarregant-se del manteniment de l’edifici al port de Maó.

El projecte a Favàritx té el seu origen a Cavalleria. La inversió que es va dur a terme al far, al voltant d’uns 140.000 euros per a 200 metres quadrats, va possibilitar la creació d’un museu. A l’exterior del recinte hi ha un bar i una oficina per atendre els turistes. De la inversió total, el 60% la va assumir el Consell Insular, a través de fons Leader. El 40% restant anà a càrrec de l’Ajuntament del Mercadal.

Les instal·lacions del far de Cavalleria són de l’Autoritat Portuària, però de manera conveniada es permet que l’Ajuntament pugui fer-ne ús. El museu comparteix protagonisme amb el Centre d’Aprenentatge, gestionat per la Conselleria d’Educació. Una entitat sense ànim de lucre és l’encarregada del bar. Aquest últim estiu, el far de Cavalleria s’ha convertit en una cita obligada per a residents i turistes. A les potencialitats ja existents, cal sumar-hi les diverses activitats culturals organitzades. La riquesa paisatgística de l’entorn, en especial les postes de sol, és el reclam estiuenc.

stats