El 28% de les famílies de Palma pagaran entre un 6% i un 12,5% d'increment en la factura de l'aigua

La presidenta d'Emaya, Neus Truyol, anuncia les mesures d'augment de la taxa, que també afecten especialment els hotels de més categoria

Emaya ha anunciat l'increment de tarifes per a aquest 2017, una de les mesures que l'Ajuntament duu a terme per posar en marxa el pla de sequera, aprovat l'abril. Aquest augment no afectarà el 72% de les famílies, que es veuran implicades per diverses modificacions que ofereix Emaya i que van lligades a la despesa. En aquest sentit, la intenció del Consistori ha estat fer unes tarifes més progressives, de manera que els que més consumeixin notin molt més aquest increment. 

Les factures d'Emaya separen en cinc blocs, segons la despesa d'aigua, els habitatges. Aquells situats als blocs 1 i 2 (els que n'utilitzen entre 0 i 5 m3 i entre 5 i 10 m3 al mes) no veuran reflectit cap increment en les factures, ja que hauria de ser del 5,01% i del 7,68%, respectivament. Ara bé, per tal d'evitar la pujada al sector domèstic, s'estableix una bonificació del 7% a aquells consums que no superin els 10m3 mensuals. Així, per exemple, podria haver-hi fins i tot reduccions entre el 0,5% i l'1%.

En una factura mitjana de consum entre 10 i 15 m3 al mes (el 26% dels casos), l'increment seria entorn del 6%. Fins al bloc 5, la pujada podria suposar un 12,5%. Traduït en euros, l'increment per a la majoria de famílies podria representar uns 3 euros en la factura.

S'acaba la 'subvenció' als hotels de més categoria

Fins al 2017, els hotels de quatre i cinc estrelles paguen molt menys que els hotels d'una o dues estrelles per la factura de l'aigua. Això és perquè s'estableixen uns criteris per categoria. Així doncs, un hotel d'una o dues estrelles pagava, per cada dues places, el mateix que un habitatge; els hotels de tres estrelles, per cada plaça, 0,8 habitatges; i els de quatre i cinc pagaven 1,2 habitatges per plaça. És a dir, si un hotel d'una estrella gasta 5.000 m3 d'aigua al mes, haurà de pagar 34.600 euros, mentre que un de quatre o cinc estrelles que té la mateixa despesa n'haurà d'abonar, només, 16.500.

A partir de l'any que ve, aquests criteris s'unificaran, de manera que tots els hotels pagaran el mateix per plaça. Igualment, aquells que més gastin pagaran més, ja que se segueixen els mateixos barems que per als habitatges.

Cort ha de gastar 8,6 milions d'euros per dessalar aiguaPel que fa al sector empresarial, de moment Emaya no ha pogut incloure mesures progressives. La presidenta de l'entitat municipal, Neus Truyol, ho ha aclarit explicant que se cerquen els criteris òptims per tal que afectin "de manera justa" tothom, ja que hi ha molts tipus de comerç.

La tarifa de manteniment, que no tenen tots els usuaris, també s'incrementarà un 5%, fet que suposa uns 10 cèntims en la factura. Per a les famílies nombroses (s'han d'haver acollit abans a Emaya) es mantindrà que fins a la despesa dels 28m3 (equivalent a 7 persones) no hi hagi progressivitat. D'altra banda, es manté la tarifa bonificada per a famílies amb ingressos baixos (sou mensual de 941,06 euros), que es gratuïta fins als 10m3 al mes.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF