15-M
Balears 05/06/2014

150 euros per resistir-se a abandonar la ‘plaça d’Islàndia’

El fiscal demanava un any, però la jutge no hi veu delicte

Ara Balears
2 min
Els acampats acabaren sent desallotjats de la plaça d’Espanya, que durant el moviment 15-M va ser rebatiada com a plaça d’Islàndia.

PalmaEl jove que va ser detingut el 4 de juliol de 2011 a la plaça d’Espanya de Palma, durant una protesta pel desallotjament del moviment 15-M d’aquest lloc i per a qui la Fiscalia demanava un any de presó per un suposat delicte de resistència, ha estat condemnat a pagar una multa de 150 euros per una falta de desobediència contra l’ordre públic per empènyer un policia.

La titular del Jutjat Penal número 1, Concepción Moncada, considera provat que, després de la concentració no autoritzada que es va dur a terme aquell dia a la plaça d’Espanya i voltants, un policia nacional que participava en el desallotjament va ser sacsejat per diversos manifestants no identificats, entre els quals l’acusat, “que el va empènyer”, de manera que l’agent el va detenir, sense que oposàs resistència activa.

La magistrada estima que durant el judici quedà provat que el jove cometé una falta contra l’ordre públic, tal com explicaren diversos policies que declararen com a testimonis.

Els agents relataren incidents i “greus alteracions” ocorreguts aquell dia, quan hi va haver una marxa no autoritzada pels carrers cèntrics de la ciutat durant la qual hi hagué ‘estira-i-arronses’ amb els manifestants, invasions de la calçada i buidatge de papereres als carrers, segons la sentència.

També es varen denunciar dues agressions a policies, un dels quals va rebre una mossegada i un altre un cop amb el pal d’una pancarta, abans que el condemnat empenyés un altre agent.

La jutge esmenta en la sentència un vídeo aportat per la defensa del jove en el judici en què s’aprecia clarament la seva “actitud passiva” en ser detingut. Afegeix que, en els comportaments contra l’autoritat, la línia divisòria entre el delicte i la falta de resistència “és sovint tènue i subtil”.

La titular del Jutjat Penal número 1 de Palma considera que en aquest cas el jove “ va desatendre les ordres reiterades dels agents de policia per tal que es dissolguessin i desallotjassin la plaça, i arribà a empènyer l’agent, fet que sens dubte va motivar la contundent detenció de què va ser objecte”.

Puntualitza, però, que en cap cas no ha quedat acreditat que el jove “ forcejàs o fes ús de la força en el moment de la detenció contra l’agent”, que a més no va patir cap lesió, i per tant els fets no van més més enllà d’una falta d’obediència, de respecte o de la consideració deguda als agents de l’autoritat en l’exercici de les seves funcions.

La pena per una falta contra l’ordre públic és una multa de 10 a 60 dies. La magistrada ha condemnat el jove de 22 anys a una multa de 30 dies, a raó de 5 euros diaris, és a dir un total de 150 euros. La magistrada té en compte la seva edat, que no té antecedents penals i la “moderada gravetat dels fets”.

La jutge considera que en aquest cas no s’han produït dilacions indegudes que hagin de ser tingudes en compte amb atenuant, com sol·licitava la defensa , ja que l’activitat judicial no cessà en cap moment del procés.

stats