VAGA D'ESTUDIANTS
Balears27/02/2015

Els estudiants illencs clamen contra la mercantilització de la Universitat

Més de 500 persones es manifesten a Palma en una mobilització marcada per les provocacions feixistes, que no han causat incidents seriosos

Mercè Pinya

PalmaLa vaga d'estudiants contra la reforma universitària que converteix els graus universitaris en cursos de 3 anys i els màsters de 2 cursos no ha passat per alt a les Illes Balears. Tot i el ball de xifres, un alt percentatge d'estudiants ha secundat l'aturada i més de 500 persones s'han manifestat a Palma contra el Decret 3+2 aprovat el 30 de gener passat pel Consell de Ministres i contra l'Estratègia Universitària 2015, que creuen que exclourà molts estudiants del sistema universitari per l'encariment que impliquen els màsters i incentiva les universitats privades en detriment de la pública. En un jornada marcada també per puntuals però significatius incidents per les provocacions d'un grup d'ultradreta i d'un jove que ha fet la salutació feixista als manifestants, els joves han insistit que no pensen afluixar davant la nova normativa que els rectors de les universitats espanyoles han acordat retardar fins al curs 2017-18.

Incidents i provocacions feixistes

La manifestació del migdia a la plaça del Tub ha engrescat més de 500 estudiants per protestar contra la reforma universitària de l'Estratègia Universitària 2015 i el Decret 3+2. A l'inici de la marxa, però, la provocació de membres del grup d'ultradreta, com l'han qualificat els mateixos estudiants, Bloque Juvenil, ha desembocat en una brega. La Policia Nacional hi ha intervingut i ha separat els joves d'aquesta organització retenint-los a l'altra banda de les Avingudes durant uns 10 minuts fins que, després d'haver-los identificat, els ha deixat anar. Bloque Juvenil és un grup de nova creació que en un dels escrits fundacionals assegura que es vol convertir en "l'alternativa patriota i revolucionària de Mallorca" i que té relació amb altres grups estatals de caire feixista. En el compte de Twitter han acusat la policia de “complicitat amb els independentistes” per treure'ls de la manifestació. “Aquesta és la seva democràcia!”, han escrit.

Cargando
No hay anuncios

Tot i aquest inici de tensió, en cap moment no s'ha viscut cap instant de crispació, sinó que la marxa ha transcorregut amb normalitat per les Avingudes, escortada per una immensa presència policial, corejant lemes com ara “Som estudiants, no mercaderies”, “Educació pública i de qualitat”, “Avui hi ha vaga, l'educació no es paga”, i “Bauzá, tremola, el poble no perdona”.

A l'altura de la plaça d'Abu Yayah, un altre jove ha intentat provocar els manifestants apropant-se a la marxa fent la salutació feixista. Els nombrosos agents de la Policia Nacional l'han apartat ràpidament del lloc i la provocació ha acabat en no-res.

Cargando
No hay anuncios

“Tot i que s'ha intentat boicotejar la manifestació, s'ha actuat de manera unitària i col·lectiva”, ha expressat Aurora Alberto, portaveu del SEPC a Secundària, a l'arribada de la marxa davant la Conselleria d'Educació.

Els estudiants s'oposen al Decret 3+2 perquè creuen que exclou “la possibilitat de la classe treballadora d'accedir a l'educació” atès que “multiplicarà els preus dels graus”, qüestionen que millori la qualitat educativa i que universalitzarà pràctiques “amb sous miserables, com la que oferí l'estiu passat el Primavera Sound mitjançant la Universitat Autònoma de Barcelona, que pagava 56 cèntims l'hora”, han dit.

Cargando
No hay anuncios

No volen que se'ls obligui a fer màsters, “per a què serveixen els graus?”, es demanen. Creuen que l'objectiu del Govern és fer fora del sistema educatiu les classes mitjanes i baixes, “pareix que volen una població ignorant perquè no els puguem fer front”, han dit davant la Conselleria d'Educació.

Piquets i retencions al campus

Cargando
No hay anuncios

La jornada ha començat de matí pels prop de 70 estudiants del SEPC i de l'Assemblea UIB, que havien dormit a l'edifici Jovellanos per preparar la vaga. A primera hora, als voltants de les 7.30 h, ja s'han començat a organitzar els primers piquets informatius, que s'han dirigit cap als accessos del campus de la UIB de trànsit rodat i del metro. Els piquets han provocat retencions de trànsit fins poc abans de les 10 h que han arribat més enllà de la rotonda de Son Sardina. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han acudit al campus i han identificat una desena d'estudiants que repartien fullets als conductors. “No hem retingut els cotxes en cap moment, només els donàvem informació”, ha dit Maria de Lluc Forteza, portaveu del SEPC, que ha agraït el suport del rectorat. De fet, la vicerectora d'Estudiants, Margalida Payeras, ha acudit a primera hora amb els estudiants. Des de la UIB expliquen que s'han donat totes les facilitats als estudiants per exercir el dret de vaga i se'ls ha donat suport “en el sentit que el que reivindiquen va en la mateixa direcció que el que la Universitat pensa”. Tot i la retenció de trànsit, asseguren que tot ha estat “molt tranquil i ordenat”.

Els piquets informatius també han fet acte de presència a instituts de Secundària de Palma, com ara l'IES Ramon Llull, Joan Maria Tomàs, Joan Alcover i l'Arxiduc Lluís Salvador, on també hi ha hagut presència policial a instàncies de la direcció del centre, tot i que no hi ha hagut cap incident.

Cargando
No hay anuncios

Ball de xifres

El ball de xifres de la incidència de la vaga ha tornat a ser molt important i es fa difícil fer-se un dibuix concret del seguiment de l'aturada en els instituts de Secundària, ja que les dades són dispars i incompletes. La Conselleria d'Educació ha xifrat en un 22,45% el seguiment total de la vaga d'estudiants en els instituts de Secundària. Per illes, a Mallorca un 23,96% ha secundat l'aturada segons el Govern, un 34,47% a Menorca, un 95,22% a Formentera i a Eivissa un 0%, ja que Educació assegura que no té constància de les dades del seguiment per part dels centres. El cas és que a Eivissa, segons ha informat la Federació d'Associacions de Directors de Secundària de les Illes Balears (FADESIB) dels 12 instituts que hi ha, a 3 avui no era dia lectiu i l'aturada no estava convocada a tots els centres; de fet, a un institut la vaga estava convocada per al dia abans, dimecres [amb una incidència del 90% segons l'associació de directors]. Per etapes educatives el seguiment més gran hauria estat a ESO, amb un 32,59%, un 25,56% a Batxillerat i un 10,39% pel que fa als cicles formatius, segons la informació de la Conselleria.

Les dades contrasten amb les que han facilitat els directors, que indiquen un “seguiment molt alt” de la vaga d'estudiants entre 3r d'ESO i Batxillerat, superior al 90% als IES de Mallorca. La informació de Mallorca s'ha recollit per part de l'Associació de directors de Secundària (Adesma), amb dades de 30 instituts, mentre que de la resta, una vintena, no han pogut recopilar-ne les xifres, ha informat el seu president, Antoni Morante. Pel que fa a Menorca, la mitjana de seguiment als tres IES de Maó i a l'Escola d'Art ha estat superior al 90%, a Alaior ha tingut una incidència del 75%. De Ciutadella no hi ha xifres perquè avui no ha estat dia lectiu.

Pel que fa al seguiment a la UIB, des de les entitats convocants, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i l'Assemblea UIB han manifestat que estan “bastant satisfets”, emperò no han pogut facilitar-ne dades concretes. El seguiment ha estat bastant desigual per facultats i, mentre que a l'edifici Ramon Llull l'aturada s'ha notat més, en altres facultats, com ara l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos, l'activitat ha estat avui la d'un dia normal.