DECRET 3+2

Un grup d'estudiants es tanca a la UIB com a prèvia de la vaga

Els universitaris i alumnes de Secundària es manifestaran a les 12h a la plaça del Tub de Palma contra el decret 3+2

Un grup d'estudiants s'ha tancat aquest dimecres vespre a l'edifici Gaspar Melchor de Jovellanos del campus de la UIB i hi passarà la nit. És una de les accions que formen part de la prèvia de la jornada de vaga d'estudiants convocada per aquest dijous a la Universitat i als instituts de Secundària de les Illes Balears per part del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i de l'Assemblea UIB en senyal d'oposició al nou  Reial Decret 3+2 aprovat recentment a instàncies del ministre d'Educació, José Ignacio Wert. Una mesura que  no ha rebut el suport ni de la comunitat educativa –fins i tot els rectors universitaris han aprovat una moratòria– ni dels partits de l'oposició; feta “sense diàleg ni consens”, en paraules dels estudiants.

La tancada a l'edifici universitari arriba després que aquest dimecres migdia una cinquantena d'estudiants hagi ocupat el carrer d'Alfons el Magnànim a l'altura de la seu de la Conselleria d'Educació i hi hagin tallat el trànsit. “Hi hem estat prop d'un quart d'hora, fins que la policia ens ha desallotjat”, ha explicat Aurora Alberto, portaveu del SEPC a Secundària.

A diferència d'altres punts de l'Estat, on s'havien convocat dos dies de vaga [25 i 26 de febrer] contra la nova normativa que escurçarà els graus de 4 anys a 3 i allargarà els màsters d'1 any a 2, a les Illes s'ha optat per només secundar l'aturada aquest dijous. Tot i que la  primera jornada d'aturada ha transcorregut amb poca incidència en l'àmbit estatal, els estudiants de les Illes creuen que aquí “hi ha caliu perquè el decret 3+2 afectarà el dia a dia dels estudiants, que en general estan emprenyats”, assegura el portaveu de l'Assemblea UIB, Jaume Mateu.

El fet és que les universitats, entre les quals hi ha la UIB, no començaran a oferir els graus de tres anys previstos en el decret fins al curs 2017-18, perquè els rectors, units en la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, acordaren a principi de febrer una moratòria que preveu no tramitar graus de 3 cursos fins al setembre de 2016 i no oferir-los fins al curs 2017-18. Per això, els estudiants asseguren que aquesta jornada de vaga “és només el començament, la primera passa, perquè queda tot un curs per conscienciar-nos i fer feina perquè es tombi [la normativa]”, afegeix Mateu.

La jornada d'aturada d'aquest dijous començarà amb els piquets informatius que han organitzat els estudiants del SEPC i de l'Assemblea UIB. A les 12h del migdia hi ha convocada una manifestació a la plaça del Tub de Palma.

Iniciativa d'estudiants d'esquerres, amb la vaga

L’associació d’estudiants Iniciativa d’estudiants d'esquerres (Idees) anuncià ahir que també secunda la vaga d'estudiants convocada contra la reforma universitària de Wert i ho fa juntament amb la Federació d'associacions d'estudiants progressistes (Faest).

L'organització exigeix la retirada del reial decret i reclama també un posicionament “clar i contundent” del rector de la UIB, Llorenç Huguet, sobre aquest assumpte.

Per Ares Fernández, president d'Idees, “els estudiants no podem permetre que es continuï jugant amb el nostre futur, improvisant reformes i mesures que només pretenen l’elitització de l'educació del nostre país”. Considera que la reforma provocarà una “devaluació de la formació” i l'expulsió del sistema educatiu d'un gran nombre d'estudiants.

Els Docents demanen als professors que vetllin pel dret de vaga

L'Assemblea de Docents ha mostrat públicament també aquest dimecres el seu suport a l'alumnat en vaga. Des del comitè de vaga de l'Assemblea valoren l'aturada “com un exercici de responsabilitat en la lluita per una educació de qualitat en un moment en el qual els governants no volen escoltar ningú que qüestioni les seves maneres de fer 'educació'”. Per això, els Docents han fet també una “crida” a tot el professorat “a vetllar pel dret de vaga del seu alumnat”. Recorden, per això, que “fins i tot el Tribunal Suprem ha reconegut recentment que l'alumnat de 3r d'ESO i cursos superiors té dret a fer vaga sense haver de demanar permís a la seva família.”

Sindicats com  FE-CCOO també han manifestat la seva solidaritat amb l'aturada dels estudiants de les Illes Balears.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF