Balears 21/12/2016

"Estam contents al 50%, ara falta que fiquin aquests lladres a la presó"

Associacions d'afectats per les clàusules terra valoren la sentència del Tribunal de Justícia de la UE

Carmen Buades
2 min
Pep Campins, advocat d'Adicae a les Balears

PalmaLa sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que obliga els bancs a tornar els doblers obtenguts a partir de les clàusules terra de les hipoteques ha estat rebuda pels afectats de les Balears amb molta satisfacció, però també amb matisos: "Estam contents al 50%, ara ens falta que fiquin aquests lladres a la presó".

Són paraules de Juan Antonio, qui va concertar una hipoteca amb la seva parella, na Bàrbara, a 35 anys amb Cajamar "i sense salvavides". Per a ells, la sentència és necessària però recorden que "no tornaran el benefici, els dividends que han obtengut amb els nostres doblers". "Moltes persones, per menys doblers, han passat pel gran hotel (referint-se a la presó)", afirmen.

En el cas de Montse, va signar una hipoteca a 27 anys, amb la Banca March, amb una clàusula terra al 4%. Finalment, va aconseguir subrogar-la amb el Banc Sabadell, però assegura que, en rebre la notícia, el seu home "s'ha posat com un nin a fer mamballetes" perquè, "davant aquests abusos, arriba un punt en què dius que no".

Des d'Adicae, l'associació d'usuaris de bancs i caixes d'estalvi, recorden que, tot i la bona notícia, aquelles persones que ja tenguin una sentència ferma "no podran fer res". Pep Campins és el seu advocat a les Balears, encarregat de presentar una macrodemanda amb 200 afectats que ara mateix es troba en fase d'apel·lació.

No tenen un recompte de les persones de les Illes que afecta la sentència europea i, sobre la quantitat a retornar, recorda que depèn del tipus de clàusula terra que tenguessin, "però tots pagaven, mínim, 150 euros de més amb cada mensualitat. Alguns 200 o, fins i tot, 300". Campins explica que, aquelles persones que ja tenguin oberta una via judicial "no hauran de fer res" perquè "se suposa que els tribunals de les Balears tendran en compte aquesta sentència".

Aquells que encara no hagin reclamat poden presentar una reclamació a l'entitat financera i, si no és favorable, "no queda més remei que presentar una demanda judicial". Els bancs, explica Campins, "no estan obligats a tornar els doblers voluntàriament" i, per això, normalment "esperen fins tenir una sentència condemnatòria ferma per pagar".

stats