CAS SON ESPASES
Balears 14/03/2017

Els enginyers que van elaborar l'informe tècnic que avalà l'adjudicació neguen pressions polítiques

El jutge continua amb les declaracions que han d'aclarir si va produir-se una adjudicació fraudulenta del projecte que va aixecar Son Espases

Anna Schnabel
2 min
L'hospital de Son Espases. / ISAAC BUJ

PalmaEl jutge José Castro continua amb les declaracions que han d'aclarir si van produir-se irregularitats en l'adjudicació del projecte que va aixecar l'hospital de referència de les Illes Balears.

Els tècnics que van elaborar l'informe del Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Balears que havia de decidir sobre l'adjudicació de la constructora han negat aquest dimarts pressions polítiques. Amb tot, els tres tècnics han confirmat que, segons el seu criteri, la constructora OHL era la que obtenia més puntuació, però que finalment la puntuació global va acabar afavorint l'UTE encapçalada per Dragados.

La mesa de contractació, a proposta del Consell Consultiu, va demanar l'informe després que l'adjudicació de l'hospital es paralitzàs quan es va filtrar a la premsa que, les obres, les realitzaria una UTE liderada per OHL. Després de sol·licitar-se nous informes a la Sindicatura de Comptes i als col·legis professionals d'enginyers de camins i d'economistes, Dragados va ser finalment, el 2006, la guanyadora del concurs i se li va concedir el projecte per 635 milions d'euros.

El jutge també ha pres declaració en qualitat de testimonis al director de la construcció de l'hospital, al director d'edificació i al viceinterventor de la comunitat del 2006. Els dos directius han negat que tinguessin veu i vot en l'adjudicació i han descarregat tota responsabilitat i la decisió sobre aquest tema en José Magán, director de l'àrea de Hospitals d'OHL. Per la seva banda, el viceinterventor ha acceptat que el procés d'adjudicació d'aquesta obra hauria d'haver estat més transparent.

Ahir va tenir el torn de paraula Juan Miguel Villar Mir, president de la constructora OHL, i va dir que encara no sabia de què se l'acusava.

Irregularitats

A banda d'una adjudicació irregular de les obres de construcció de l'hospital de referència a les Illes Balears, també s'investiga si va tenir lloc el pagament de comissions.

Amb tot, l'adjudicació finalment no es va atorgar a OHL, ja que el centre hospitalari va ser construït per l'empresa Dragados. Segons va denunciar el fiscal anticorrupció Pedro Horrach, el concurs va preparar-se de manera presumptament fraudulenta a favor del grup, aleshores presidit per l'empresari madrileny.

stats