MESA SECTORIAL
Balears 15/10/2014

Educació ofereix 250 professors més per al curs que ve i que tutors i caps de departament cobrin complement

Els sindicats troben insuficient la proposta i insten Riera a incloure assumptes com la descongelació dels complements salarials o a no "tornar enrere" la proposta de Camps sobre els sexennis d'interins

Mercè Pinya
3 min

PalmaLa Mesa Sectorial d'Educació, la primera que ha presidit Núria Riera, també ha acabat sense acord. Tot i que els representants sindicals qualifiquen de "dia de la marmota" les reunions, com la d'aquest dimarts, també és cert que els sindicats valoren que Educació "ja" ha començat a quantificar algunes partides pressupostàries en relació a les reivindicacions de millores sociolaborals. Amb tot, titllen d'insuficient el document que se'ls ha presentat aquest dimarts horabaixa perquè "no recull tots els punts que havíem exigit a l'anterior equip en termes de negociació", ha explicat el secretari general de l'STEI, Biel Caldentey a la sortida de la reunió. UGT ha parlat de "la mateixa estratègia de dilació que seguia l'equip de Camps".

La Conselleria d'Educació ha fet una proposta als sindicats que suposaria reduir una hora lectiva, que passaria de 20 hores setmanals a 19, i que permetria contractar 250 professors més a Secundària. Aquesta proposta estaria quantificada en 10 milions d'euros.

Caldentey ha destacat que avui s'ha començat a parlar amb una certa quantificació de la recuperació de la plantilla, però els sindicats demanen que aquesta recuperació no s'ajorni fins al curs 2015-16, sinó que en els casos més urgents l'ampliació de plantilla ja es pugui fer a partir del gener de 2015, tant a Primària com a Secundària. Segons els càlculs dels sindicats, els dos darrers cursos s'han perdut uns 600 professors de Secundària a les Illes Balears.

Pel que fa als complements, Riera proposa pagar el complement retributiu als tutors i als caps de departament de Secundària, cosa que costaria 3.350.000 euros.

No hi ha hagut acord pel que fa a la descongelació dels sexennis dels professors, que els sindicats reivindiquen. El Govern "ho vincula a la Mesa de Funció Pública, però nosaltres recordam que vam començar a cobrar-los el 1991, molt abans de l'existència de les carreres professionals", ha afegit Caldentey. Igualment, quant als sexennis del professorat interí, consideren que Riera ha fet una proposta "més ambigua i menys concreta" que la que féu Joana Maria Camps, i per això exigeixen que quedi en el punt ja negociat amb l'equip anterior. Riera ha afirmat en sortir de la reunió que "no tornarem enrere les propostes".

Tanmateix, els sindicats reclamen un acord global que inclogui totes les mesures de recuperació dels drets sociolaborals. No es conformen i reclamen el cobriment de baixes des del primer dia, que es redueixin les ràtios i que es faci una convocatòria d'oferta pública d'ocupació, a més del cobrament de les vacances d'estiu per a tots els

funcionaris interins i de la part proporcional de vacances per aquells que treballen menys de cinc mesos i mig, la descongelació dels sexennis per a tots els funcionaris docents i el reconeixement i pagament dels sexennis als

funcionaris interins o les retribucions íntegres en cas d'incapacitat temporal, com ha recordat FETE-UGT.

La consellera d'Educació ha assumit el compromís de completar el document amb la resta de punts de la negociació i al llarg d'aquesta setmana s'enviarà als agents socials un segon esborrany que espera que sigui consensuat dilluns que ve en una nova reunió de la Mesa Sectorial. "És cert que anam justos de temps perquè hem de tancar els pressupostos", ha dit Riera, que espera "consensuar el màxim de punts perquè el curs pugui transcórrer amb normalitat".

En aquest sentit, des de la FE-CCOO reclamen "saber de quin pressupost disposam i quin és el futur del decret de mesures urgents de 2012", que suposà congelacions i retallades. Per Toni Baos, "recuperar la congelació dels complements salarials és una línia vermella".

stats