Balears 31/01/2017

Dissabte tindrà lloc un acte de suport a Valtonyc, per a qui demanen 3 anys i 3 mesos de presó

Diverses entitats i artistes mallorquins mostren la seva solidaritat amb el raper

Anna Schnabel
2 min
Arxiven la causa sobre el conflicte entre Valtònyc i Marc Álvarez

PalmaEl pròxim dimecres, 8 de febrer, tindrà lloc a l'Audiència Nacional el judici contra el músic Josep Miquel Arenas, més conegut amb el nom artístic de Valtonyc, imputat per apologia del terrorisme i injúries a la Corona.

Arenas va ser denunciat el 2012 per Jorge Campos, president de l'entitat espanyolista Círculo Balear, per presumptes amenaces de mort en una de les seves cançons, en la qual expressa que Campos "mereix una bomba de destrucció nuclear". Igualment, en una altra de les seves composicions fa referència al rei com aquell qui "per fer diana emprava el seu germà" i afegeix que "un dia ocuparem Marivent amb un kalashnikov".

A l'Estat han tingut lloc altres crítiques incisives a la figura reial que no han estat encausades. Un exemple podria ser l'actuació del concurs d'agrupacions carnavalesques de Cadis, la setmana passada. No obstant això, el fiscal Pedro Martínez Torrijo demana 3 anys i 3 mesos de presó més una fiança de 4.000 euros per al raper. Si finalment és condemnat a més de dos anys, podria entrar en presó preventiva el mateix dia del judici.

Mostres de suport

Aquest dissabte, 4 de febrer, es durà a terme al Teatre d'Artà una trobada per la llibertat d'expressió que, segons els organitzadors, es realitzarà "contra aquest atac als artistes, a gent de la cultura i de l'opinió". Tanmateix, consideren que la situació és "inacceptable i no pot quedar sense resposta". A l'acte, està previst que hi actuïn el músic Biel Majoral, els cantautors Marga Rotger i Tom Trovador, els coneguts glosadors Mateu Xurí i Marivel Servera i el grup musical Vers Endins, entre d’altres artistes mallorquins. També hi participaran diverses entitats del municipi d'Artà i el fotògraf Agustí Torres.

16466099_1742340599415931_1119529611_o

Per la seva banda, aquest dilluns l'Ateneu de Felanitx ha expressat en un comunicat la seva “màxima solidaritat amb el raper mallorquí”, i ha afegit que “la judicialització del conflicte social” és una “estratègia punitiva" d'un "Estat que es fonamenta en la por i en la repressió”.

Aquestes mostres de suport se sumen a les que ja han manifestat amb anterioritat el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’entitat juvenil Arran, la formació política d'Esquerra Unida o l'organització independentista Endavant OSAN.

Més casos de repressió a l'Estat

Tal com ha declarat el músic, el seu no es tracta d'un cas aïllat. "Actualment, a l’estat espanyol hi ha més de vint artistes (dos titellaires, un poeta i altres cantants de rap) que han entrat als jutjats o a l’Audiència Nacional”. Igualment, considera que aquest estil musical "és una eina de transformació social” i que avui en dia el “moviment revolucionari” en el món del rap “s’està desenvolupant” en el si d'un Estat que considera “feixista”.

stats