Salut
Balears 12/09/2017

“La dieta mediterrània està vinculada a una menor acumulació de greix visceral”

Dora Romaguera, investigadora de Son Espases, és una de les guanyadores dels III Premis Joves Investigadors pel seu estudi sobre com els patrons d'alimentació saludables ajuden en la prevenció de l'obesitat abdominal, que s'associa amb un major risc de patir malalties cardiovasculars

Anna Vidal
2 min
Romaguera és la guanyadora d'un dels III Premis Joves Investigadors / AstraZeneca

PalmaLa investigadora d'Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular de l'IdIsBa (Institut d'Investigació de les Illes Balears), a l'hospital de Son Espases, Dora Romaguera, és una de les guanyadores dels III Premis Joves Investigadors, una iniciativa que la Fundació AstraZeneca du a terme en col·laboració amb l'Instituto de Salud Carlos III per impulsar el talent científic d'investigadors menors de 40 anys a l'Estat.

Romaguera rebrà una beca per valor de 20.000 euros per continuar amb el seu estudi sobre com els patrons d'alimentació saludables ajuden en la prevenció de l'obesitat abdominal. "S'ha vist que la gent que té menys panxa, és a dir, menys perímetre de la cintura, independentment del pes global, té menys malalties cardiovasculars a llarg termini", assenyala Romaguera.

Fins ara, en els estudis sobre dieta mediterrània i obesitat, s'analitzava la seva relació mitjançant el mètode indirecte de l'antropometria, és a dir, es mesurava el perímetre de la cintura. Aquest sistema no permetia diferenciar entre el greix subcutani (el que hi ha davall la pell) i el greix visceral, que és un tipus de greix que s'acumula a la zona abdominal, al voltant dels òrgans, és metabòlicament més actiu i està associat a un major risc de patir malalties cardiovasculars o diabetis de tipus 2.

“La dieta mediterrània està vinculada a una menor acumulació de greix visceral; volem avaluar com la dieta modifica aquests dipòsits de greix visceral i com aquesta modificació podria explicar el possible paper protector de la dieta mediterrània davant la diabetis de tipus 2”, subratlla Romaguera.

Amb l’estudi de Romaguera, s’ha aconseguit, per primera vegada, mesurar els canvis en la composició corporal mitjançant la densitometria, una tècnica que permet determinar la distribució del greix corporal. Els doblers de la beca obtinguda permetran a l’equip de Romaguera, a més, adquirir un programari que mesura específicament el greix visceral i el diferencia del subcutani.

PREDIMED-Plus

L’objectiu global de la investigació, que s'emmarca en l'estudi estatal PREDIMED-Plus, és determinar si la combinació de la dieta mediterrània amb activitat física i una pèrdua de pes moderada pot constituir una estratègia òptima per prevenir i tractar la Diabetis tipus 2 en persones entre 55 i 75 anys, amb sobrepès o obesitat, i amb la síndrome metabòlica (acumulació de tres o més factors de risc cardiovascular: colesterol HDL baix, triglicèrids alts, tensió arterial alta, glucosa alta, perímetre de la cintura alt). "Encara no se sap si a aquestes edats perdre pes és 100% beneficiós", precisa Romaguera.

L’estudi, d’àmbit estatal, té una mostra de camp de 6.874 participants, 335 són de Son Espases. Els participants s’han dividit en dos grups, el de control i el d’intervenció. Al grup de control li han donat consells dietètics per seguir una dieta mediterrània, mentre que al grup d’intervenció se cerca la pèrdua de pes i, per això, li han donat consells per seguir una dieta hipocalòrica, pautes d’activitat física i una teràpia cognitiva-conductual per motivar els pacients cap a canvis positius en els estils de vida.

stats