Balears 05/07/2017

Destrueixen el tercer niu de vespa carnissera asiàtica trobat enguany

El rusc d'aquesta espècie invasora feia uns 7,5 quilos de pes

Ara Balears
2 min
El niu destruït va pesar devers 7 quilos i mig.

PalmaLa Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha informat aquest dimecres que, de gener ençà, ha localitzat i destruït tres nius de vespa carnissera asiàtica, una espècie invasora, el darrer dels quals aquesta setmana, d'uns 7,5 quilos de pes.

El departament autonòmic ha subratllat en un comunicat que és necessària una atenció continuada als ruscs d'abelles per detectar la possible presència d'aquest tipus de vespes, per a la qual cosa considera clau la col·laboració dels apicultors.

La vespa asiàtica ('Vespa velutina') és un himenòpter exòtic catalogat com a invasor que provoca danys greus als ruscs d'abelles, de les quals és un actiu depredador, elimina també molts altres insectes útils i la picada, a més, pot suposar un cert risc per a les persones per la grandària de l'agulló, encara que no és especialment agressiva.

Has vist una vespa asiàtica? Avisa els experts, perquè són una amenaça per a l'ecosistema

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha llançat la campanya de 2017 contra aquesta vespa partint de l'experiència acumulada l'any passat i de la millora dels procediments de detecció.

Medi Ambient indica que si bé la troballa de nous nius és negativa perquè implica que l'any passat es va produir una dispersió de reproductors, encara que es varen eliminar els nou nius localitzats, també té l'aspecte positiu que les tres colònies d'aquesta temporada estan dins del polígon delimitat pels nius de 2016, entre Sóller i Deià, i no hi ha constància que hi hagi hagut una expansió geogràfica de l'espècie.

Jaque mate, vespa asiàtica

La Conselleria ha destacat la importància que els avisos per presència d'aquesta vespa arribin tan aviat com sigui possible als especialistes. Es poden realitzar a l'112, al correu electrònic especies@dgcapea.caib.es, mitjançant l'aplicació mòbil creada per a aquest fi, Vespapp, i a la web http://vespapp.uib.es.

El primer niu de vespa asiàtica es va detectar a Sóller al novembre de 2015.

stats