BALANÇ
Balears 15/07/2016

Podem manté la "desconfiança" vers el PSIB un any després de la formació del Govern

El partit dels cercles manté les reticències a entrar a un Executiu presidit per Armengol i lloen la tasca de govern del Consell de Mallorca, en la qual participen

Ara Balears
2 min
Joana Ripoll, Alberto Jarabo, Sandra Espeja i Jesús Jurado.

PalmaTrancorregut un any del canvi que van suposar les eleccions del maig de 2015, institucions i partits polítics fan balanç d'aquest període. Aquest divendres ha estat el torn de Podem, que ha valorat la seva acció de govern al Consell de Mallorca i el seu suport a l'Executiu autonòmic, presidit per la socialista Francina Armengol.

El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha assegurat que "la desconfiança respecte al PSIB en el Govern balear es manté" en els mateixos termes que van fer a l'organització renunciar a integrar-se en l'executiu, una decisió que, al seu judici, ha beneficiat electoralment al partit.

Jarabo, que ha defensat el treball de Podem al govern del Consell de Mallorca, ha assenyalat que la major diferència és que la institució insular la presideix Miquel Ensenyat, de MÉS, i el Govern Francina Armengol, del PSIB, i preguntat per si el vicepresident autonòmic Biel Barceló, també de MÉS, seria millor president que la socialista ha afirmat: "Espero que algun dia ho sapiguem".

El líder de Podem ha explicat que el seu partit està "a l'espera" de veure com es resol la formació del Govern estatal i quin paper juga el PSOE per plantejar-se si modifica el seu suport parlamentari als socialistes a Balears.

Malgrat sostenir que Podem de Balears "té autonomia plena per decidir entrar en el Govern" al marge de directrius estatals, ha matisat que "no hauria d'ocórrer que cada territori tingués una estratègia diferent".

Jarabo, que ha agraït "l'esforç" d'Armengol a instar a Pedro Sánchez a intentar un pacte d'esquerres si Mariano Rajoy no aconsegueix ser reelegit president, ha retret no obstant això a la líder socialista balear "una sèrie de deslleialtats" com la falta de transparència en l'elaboració dels pressupostos i la imposició de la Facultat de Medicina, que no estava contemplada en l'acord de governabilitat.

"La situació no ha canviat prou" com per promoure la integració de Podem en el Govern, ha insistit el secretari general del partit dels cercles.

Compliment d'acords al Consell de Mallorca

Jarabo ha fet aquestes reflexions en una roda de premsa de balanç del primer any de Podem dins del Govern del Consell de Mallorca en la qual han intervingut també la secretària general insular del partit, Joana Ripoll, la consellera de Medi ambient, Sandra Espeja, i el vicepresident segon i titular de Participació i Presidència, Jesús Jurado.

"Ha estat un any intens, d'aprenentatge, de canvis, dur de vegades, però també molt gratificant", ha manifestat Jurado, per qui el govern de coalició ha retornat un paper rellevant a una institució que "estava passant desapercebuda".

El vicepresident insular ha subratllat que "s'estan complint tots els acords" i els socis de l'executiu del Consell estan actuant amb "confiança" i "capacitat de treballar en equip" tot i que sorgeixen "discrepàncies".

"Ens hem equivocat i ens equivocarem en el futur, perquè som gent normal fent política", ha agregat Jurado.

Sandra Espeja, consellera insular de Medi ambient, ha destacat que en els primers quatre mesos de govern es va aturar la importació de fems per cremar a la incineradora de Son Reus sense que hagi provocat una pujada de les taxes que paguen els ciutadans pel tractament de residus.

stats