Balears 01/05/2017

Els restaurants del Port de Ciutadella temen les conseqüències del nou Pla d'Ordenació

L'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca adverteix del cost econòmic que suposaran els canvis a l'empresariat i xifren el descens de la facturació en un 40%

Iván Martín
2 min
Els tendals podrien desaparèixer el pròxim any amb el nou Pla d'Ordenació.

CiutadellaEl sector de la restauració de Ciutadella celebra l'aprovació, en el ple municipal de dijous passat, de la modificació puntual del Pla especial del nucli històric, una mesura que permetrà que els restaurants de la zona aprofitin els patis interiors per a la seva activitat. Una alegria a mitges, ja que l'acord ha arribat després de dos anys i mig i això ha provocat abundants pèrdues econòmiques. Des de l'Associació d'Hostaleria i Restauració de Menorca, dependent de la CAEB, admeten que "el que ha succeït amb els patis interiors obliga a fer una profunda reflexió. S'ha perdut molt temps i les conseqüències per al col·lectiu han estat notables", explica el president de l'entitat, José Bosch.

Sense marge per a la celebració, la patronal exposa que "ara la problemàtica s'ha traslladat al Port de Ciutadella. Pel que sembla, som un sector que està constantment a l'objectiu de l'equip de govern. Tenim la sensació que molestam i generam riquesa i llocs de feina. No ho entenem", assegura el màxim dirigent de l'associació hostalera. Bosch comenta que "des de l'Ajuntament volen traslladar la normativa del centre al port i ratllam de dues zones que no tenen res a veure. El fet de pretendre canviar els tendals per ombrel·les significa per a nosaltres un 40% de disminució en la facturació". Tot, pel Pla d'Ordenació del port antic impulsat pel Govern balear.

Els restauradors justifiquen aquest descens en les caixes detallant que "els dies de mal temps o que bufi lleugerament la tramuntana no s'asseurà ningú a les terrasses. També cal dir que el canvi suposa un problema de seguretat perquè fins i tot hem tingut casos de restaurants que han patit llançaments de pedres des de dalt. Per acabar-ho d'adobar, el cost del canvi és elevat. Els tendals poden arribar als 15.000 euros", detalla José Bosch, qui també creu que "hi ha solucions. Estam d'acord que la muralla és un bé d'interès cultural i ho respectam. Acceptaríem subjectar els tendals amb suports diferents".

Ports de Balears i l'Ajuntament de Ciutadella decidiran les condicions estètiques i afirmen que tindran en compte el sector de la restauració. Tenint present la darrera experiència amb els patis interiors, els empresaris no confien en els responsables polítics.

stats