TURISME O PROTECCIÓ DEL TERRITORI

Molt debat per a iniciatives privades escasses

En l’anterior legislatura, el Consell va obrir les portes a la viabilitat de projectes de camps de golf

GOLF SON PARC  El del Mercadal és l’únic espai a Menorca per practicar aquest esport.
Ivan Martín
21/11/2016
3 min

Es MercadalEl golf Son Parc, al terme municipal del Mercadal, és l’únic espai a Menorca per practicar aquest esport. Una relació entre aquest tipus d’infraestructures i l’illa que ha estat el centre del debat polític, tot i que la realitat posa de manifest que, econòmicament parlant, són iniciatives difícils d’executar.

Més informació sobre el dossier: Turisme o protecció del territori

El primer focus de discrepància resideix en el model sostenible de Menorca. Tan sols el Partit Popular es mostra partidari, de manera oberta, d’aquests equipaments, que transcendeixen l’activitat esportiva. De fet, en la legislatura passada, el Consell va obrir les portes a la viabilitat de projectes de camps de golf. Malgrat que es va intentar promoure un parell d’iniciatives, una a Ciutadella i l’altra a Sant Lluís, els obstacles per no topar amb terreny protegit i l’aspecte econòmic van paralitzar qualsevol idea privada. Han estat nombrosos els intents de tirar endavant alternatives complementàries al golf Son Parc, però tot apunta que Menorca no seria el millor escenari per fomentar un turisme basat en l’oferta d’aquesta activitat.

Molt més que un camp de golf

En canvi, la visió sobre aquests equipaments varia quan es coneixen els detalls que envolten la pràctica d’aquest esport. Paola Ferroni, directora local del golf Son Parc explica que “nosaltres estam molt contents amb el volum de feina que hi ha a Menorca, però per convertir-se en una destinació turística de golf ens caldrien dos o tres camps més a l’illa”. Ferroni lamenta que no s’aposti per aquest model, “perquè es tracta d’un tipus de client d’un notable nivell adquisitiu i que consumeix productes de l’oferta complementària”. Una de les curiositats de Menorca, pel que fa a la resta d’oferta a les Illes Balears, és que “a diferència de Mallorca, que ara es troba en la temporada mitjana-alta, a Menorca és temporada baixa. Això és per la manca de connectivitat que patim aquí”, assenyala Paola Ferroni.

Però la imatge d’esport elitista és una de les etiquetes que es volen trencar en l’actualitat. El golf Son Parc té, pràcticament, 200 abonats. Una xifra considerable, ateses les dimensions de Menorca. Construït l’any 1977, el camp ocupa una superfície total de 49 hectàrees. Pel que fa a l’etern debat sobre la sostenibilitat de la instal·lació, Paola Ferroni recorda que “estam obligats a regar amb aigua depurada. Nosaltres pagam per aquest tipus d’aigua. Els productes que empram cada cop són més sostenibles, ja que les empreses de fertilitzants passen molts controls i anàlisis”.

El GOB, en contra

La construcció de camps de golf és un tema que, històricament, ha aixecat polseguera a l’illa. Els partidaris i els detractors d’aquests equipaments defensen els seus arguments. És el cas del GOB. L’entitat ecologista insisteix a assegurar que “aquest no és el model que volem per Menorca”, diu el responsable d’Ordenació Territorial del GOB, Miquel Camps. El moviment ecologista sempre ha vigilat uns projectes que han amenaçat l’estabilitat del sistema. Camps considera que “són un model que no resulta rendible a l’illa, els que s’han intentat afectaven zones protegides”.

El responsable del GOB també té clar que “són moviments especulatius”. L’estreta vigilància, des de fa anys, a les iniciatives que tenen com a repte construir un camp de golf va provocar a principis dels 90 una dura pugna amb la propietat del golf Son Parc, que no és la mateixa que actualment gestiona l’equipament. En aquest sentit, Miquel Camps comenta que “en aquells anys es va intentar assecar una zona humida de Son Saura per ampliar el camp. Ho vam dur davant els tribunals i la Fiscalia, i es va produir un acord per restituir els metres quadrats afectats i protegir el sòl. Més endavant, s’ha ampliat cap a altres zones”.

stats