Balears 15/08/2017

La Setmana d'arquitectura Club Pollença reflexiona enguany sobre els canvis en l'estiueig

La quarta edició del cicle de converses acull un cartell de luxe

Ara Balears
2 min
Turistes als voltants de la Seu, a Palma, la setmana passada.

PalmaL'edició d'enguany de la Setmana d'arquitectura Club Pollença s'articularà al voltant d'un tema de rabiosa actualitat: com és i com ha evolucionat l'estiueig els darrers temps.

Aquest cicle de converses, que arriba a la quarta edició, es durà a terme entre demà, dimecres, i divendres al Club Pollença. Seran tres dies de debats i ponències en què arquitectes, urbanistes i polítics reflexionaran sobre com ha anat evolucionant l'estiueig a Mallorca des d'abans de l'aparició del turisme fins als nostres dies, quan la saturació ha deixat de ser una sensació per esdevenir una realitat. "La idea és saber com ha canviat el concepte des de l'arribada del turisme a Mallorca fins als nostres dies i saber si encara estiuejam a gust, què hem fet bé i què hem fet malament i què hem de fer a partir d'ara perquè puguem continuar gaudint dels estius a Mallorca", explica, a l'ARA Balears, Toni Ramis, de l'organització, qui subratlla que l'esdeveniment és obert a tots els públics i que no es planteja com un seguit de ponències tècniques, sinó com "petar la xerrada al capvespre".

Cartell de les jornades

Perfils per a tots els gustos

La primera jornada l'encetarà Roger Sauquet, arquitecte, premi FAD d'intervencions efímeres 2017 per les Columnes commemoratives pels 30 anys de la reconstrucció del pavelló Mies a Barcelona i autor de la tesi doctoral 'La ciutat de repòs i vacances del GATCPAC (1931‐1938). Un paisatge per al descans'.

A continuació hi intervindrà Bartomeu Noguera, articulista del 'Diario de Mallorca' molt interessat per la pressió turística a l'illa.

El plat fort d'aquesta primera jornada el protagonitzaran Ramon Bosch i Bet Capdeferro, premi FAD d'arquitectura 2015 per la rehabilitació de la casa Bastida a Begur, amb la presentació d''Astres, instruments i tornaveus'.

La segona jornada començarà amb la ponència de Biel Horrach, director general i subgerent de model de ciutat, urbanisme i habitatge digne a l'Ajuntament de Palma, a qui seguiran Carles Oliver, de l'Ibavi, i Josep Lluís Mateo, arquitecte de gran i contrastada trajectòria professional, que explicarà com ha canviat la seva visió de l'illa amb la ponència 'Estiu / hivern'.

El darrer dia, Josep Quetglas, doctor arquitecte, catedràtic de la UPC, medalla FAD 2002 i premi Nacional d'arquitectura per la Generalitat de Catalunya començarà les converses reflexionant sobre una obra de Picasso.

Jon Tugores, arquitecte i professor universitari (ETSEIAT, NYIT ‐ New York Institute of Technology, ETSAV, Elisava, UIC), continuarà amb una divagació al voltant de Neil Armstrong i Guillem Timoner.

Per concloure l'edició d'enguany, hi haurà Janet Sanz, tinent de batle d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, que presentarà la seva xerrada 'Ciutat per viure‐hi'.

Ramis destaca la varietat dels ponents seleccionats. "Hi ha perfils més polítics, com Horrach i Sanz; supòs que són els que xerraran més de la pressió turística. N'hi ha que són més experimentats en obra construïda, i n'hi ha de més teòrics, com Quetglas", assenyala. "Tots ells", afegeix, "coneixen l'estiu a Mallorca i és per això que estan dins de la llista de ponents". Conclou que del contingut de les ponències només se'n coneix el títol. "Nosaltres els plantejam el tema general i ells l'agafen d'una manera o una altra", explica.

stats