NIT DE LA CULTURA
Balears 28/12/2017

Crits de "Llibertat!" a la 31a Nit de la Cultura

Els premis 31 de Desembre s'han lliurat en una gala al teatre Principal de Palma ple fins a dalt

Margalida Mateu
3 min
Carme Forcadell durant la Nit de la Cultura.

PalmaEl teatre Principal ple dret aplaudint i cridant "Llibertat". Així ha començat la Nit de la Cultura, que enguany ha lliurat els 31ns premis 31 de Desembre al teatre Principal de Palma. Qui ha rebut la major ovació ha estat la fins ara presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, en el moment en el qual ha participat de la recollida del premi Gabriel Alomar en nom de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que "fa 73 nits que estan tancats a la presó".

"Us vull donar les gràcies per tenir l'oportunitat de ser aquí i sobretot de part de dues bones persones, que l'únic que han fet ha estat treballar per la llibertat", amb referència als Jordis, ha assenyalat Forcadell, qui ha afegit que "defensar la llengua i la cultura és una feina de tots". La fins ara presidenta ha acabat el discurs amb un "persistirem, no en tingueu cap dubte", entre els aplaudiments del públic i abraçades amb els representants d'Òmnium Cultural i de l'ANC, que han recollit el premi.

Tant Jordi Cuixart com Jordi Sánchez han enviat missatges des de la presó. "Envio el meu profund agraïment en una nit en què la cultura és el millor antídot contra la inoperància", ha escrit Cuixart. Per la seva banda, Sànchez ha volgut agrair "la valentia de l'OCB per atorgar-me aquest premi".

"Mai no t'aturis", ha proclamat el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, en el parlament, fent servir paraules d'un dels poemes de Josep Maria Llompart, que ha estat recordat en diverses ocasions durant la gala. A més, el 2018 serà el seu any. Mateu ha afegit que "hem d'aconseguir escampar arreu la necessitat apressant de sortir d'aquesta desconcertant anormalitat lingüisticocultural en la qual vivim des de fa massa temps i que tant de mal ens fa com a país".

Premis

  • El premi Francesc de Borja Moll ha estat per al setmanari 'El Iris', de Menorca. "Per nosaltres rebre aquest guardó des del mitjà on Borja Moll va començar a escriure és tota una alegria", ha dit Bep Al·lès a la recollida. L'any que ve el setmanari farà 75 anys.
  • El premi Josep Maria Llompart ha estat per a la historiadora Maria Barceló i Crespí. "M'emociona que se'm distingeixi amb el premi de Llompart, a qui vaig tenir de professor de llengua catalana l'any 1972", ha recalcat la investigadora.
  • El premi Emili Darder ha estat per a Magisteri teatre / Mag de poesia, que ha recollit el seu director, Antoni Artigues. "Quin bon premi que m'han donat, salut, poesia i república", ha manifestat.
  • El premi Bartomeu Oliver ha estat per als historiadors Jaume Llabrés i Aina Pascual per projectes com el de la recuperació del betlem de les caputxines de Palma, els quals han destacat la conservació del català que s'ha preservat al convent".
  • El premi Miquel dels Sants Oliver ha estat per a Joan Pau Jordà, Joan Colom i Gabriel Mayol pel llibre 'Somnis compartits. La identitat mallorquina a debat'. "Un poble que es fa preguntes és un poble que avança, un poble que es troba en la diversitat és un poble que té futur i allò que ens ha de guiar són els somnis i no les pors", han recalcat els autors.
  • El premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel ha estat per a la músic Joana Gomila, qui ha cantat un fragment del projecte 'Folk Souvenir', pel qual ha estat guardonada: 'Al·lotes, colliu arreu'.
  • El premi Aina Moll ha estat per a Maria Magdalena Gelabert, qui ha volgut donar les gràcies a "aquells que ens ensenyen a ser millors persones: els mestres, professores i professors".Pel que fa a les actuacions musicals, les ha encetades el cantautor català Roger Mas, qui ha interpretat tres cançons, seguit del duet valencià format per Borja Penalva i Mireia Vives entonant un poema de Maria Mercè Marçal, entre altres, i Cruïlla, un projecte amb músics de les quatre illes: Isidor Marí, Maria Josep Cardona, Anna Ferrer i Miquel Brunet. La gala ha acabat amb el públic dret cantant 'La Balanguera'. L'acte ha estat retransmès per IB3 Televisió en 'streaming' i aquest dissabte s'emetrà per la cadena.
stats