2016: UN ANY DE CANVI I CONVULSIÓ

La crisi de Podem entra al Parlament amb l’expulsió de Huertas i Seijas

Les tensions dins de la formació protagonitzen la vida política balear dels dos darrers mesos de l’any

Ni l’aprovació dels pressupostos de la Comunitat per al 2017 ni l’esborrany de reforma de la Llei del turisme per regular el lloguer turístic; la darrera notícia de l’any ha estat la decisió de Podem d’expulsar de la formació la diputada Montse Seijas i la presidenta del Parlament, Xelo Huertas.

2016: Un any de canvi i convulsió

Queda pendent l’expulsió, per part de la Comissió de Garanties Estatal, del fins fa unes setmanes secretari d’Acció Institucional i membre del Consell Ciutadà Autonòmic, Daniel Bachiller. El gener també durà l’expulsió de les diputades del grup parlamentari i, per tant, la dimissió de Huertas com a segona autoritat de les Balears (el reglament del Parlament l’obliga a fer-ho si deixa de formar part del seu grup parlamentari).

Si finalment mantindran les actes de diputades i passaran al grup mixt, si dimitiran o si la presidència del Parlament l’ocuparà algun dels seus companys de formació són, de moment, incògnites. Tot i així, el serial de Podem que va començar el novembre ha donat tantes entregues durant aquests dos mesos que l’espera per a la nova temporada no s’està fent llarga.

Malgrat tot, aquesta afirmació no és vàlida per a tothom. El Govern volia que els diputats de la formació morada no partissin de vacances i avançassin la reunió en què es debatran les expulsions, prevista per al 9 de gener, per resoldre com més aviat millor una crisi que va començar com una qüestió interna de vulneració del codi ètic i ha acabat arrossegant el conflicte fins a la Cambra.

Seijas, Huertas i altres membres del partit van defensar en el Consell Ciutadà Autonòmic votar en contra dels pressupostos si s’eliminava el conveni que el Govern tenia amb el laboratori de Bachiller, científic del CSIC. De fet, va aprovar-se la creació d’una comissió que havia de pressionar el vicepresident, Biel Barceló, per mantenir totes les places d’R+D+i de les Balears.

El partit els va suspendre cautelarment de militància per avantposar els interessos personals d’un company a l’interès general i, després de les al·legacions pertinents per part dels afectats, la Comissió de Garanties anuncià l’expulsió definitiva de Huertas dia 22 de desembre.

Lideratge

No obstant això, la història no queda aquí, ja que l’acord del Consell Ciutadà no volia només protegir Bachiller, sinó també un intent d’afeblir el secretari general de la formació, Alberto Jarabo, a qui moltes veus acusaven d’haver pactat un acord de mínims amb el Govern per als pressupostos sense tenir en compte l’assemblea i el lideratge del qual semblava estar en dubte.

Les filtracions dels missatges dels xats privats de la formació i les acusacions creuades entre els seus membres han anat generant un relat en què s’ha arribat a posar en qüestió si Jarabó té el suport de la resta dels diputats de la formació dels cercles o si alguns d’ells es posicionarien a favor de Seijas i Huertas quan arribi el cas.

Queda esperar, com a mínim, al 9 de gener (i la resolució del partit sobre Bachiller) per veure quin serà el nou repartiment d’escons al Parlament, si les relacions dins del Pacte queden debilitades i si Podem aconsegueix una cohesió... O ja es postulen candidats per a l’assemblea ciutadana.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF