PALMA
Balears 19/11/2014

Cort exigirà mesures sanitàries i de seguretat a l'Alaska per renovar-ne la concessió

La concessionària actual no sap res de les intencions de l'Ajuntament i podria abandonar si n'ha d'assumir els costos

Lluís Planas
3 min
Cort diu que a l'Alaska falten lavabos, extracció de fums i un lloc per emmagatzemar butà. ARA BALEARS

PalmaEl bar Alaska continuarà, de moment, servint hamburgueses i frankfurts a la plaça del Mercat de Palma, però l'Ajuntament té un projecte per treure a concurs una nova concessió d'aquest quiosc, en què exigirà que l'establiment incorpori mesures sanitàries i de seguretat si vol continuar obert. L'equip de govern municipal sosté que, ara mateix, l'Alaska incompleix la nova Llei d'activitats en vigor en qüestions com l'absència de lavabos, l'extracció de fums i l'emmagatzemament de gas butà. Resoldre això implicaria uns costos que almanco la concessionària actual podria no voler assumir.

En tot cas, des de l'Ajuntament també se sosté que la ubicació d'aquest establiment s'haurà de sotmetre al debat que s'ha d'obrir en els propers anys per a la remodelació de la plaça del Mercat, de la qual ara es torna a parlar per la caiguda de l'estàtua d'Antoni Maura i que s'inclouria dins una actuació més àmplia per crear un eix entorn del carrer de la Unió que doni més espai als vianants. Es preveu, per exemple, tallar al trànsit el vial que envolta la plaça i passa per davant de l'Audiència. La nova concessió de l'Alaska sortiria només per quatre anys inicials, per no condicionar aquest planejament.

Després de la campanya popular a les xarxes socials per evitar el tancament del bar Alaska, la regidora de Funció Pública, Irene San Gil, ha volgut matisar les seves declaracions en les quals obrí la possibilitat que es retiràs l'històric quiosc, obert des de l'any 1936, en el marc d'una reforma de la plaça del Mercat. Primer a través del seu perfil de Twitter, ha dit que Cort no pensava tancar l'Alaska i, després en noves declaracions als mitjans, ha explicat que "no hi ha cap intenció de demolir-lo".

Però San Gil ha afegit que el departament d'Infraestructures ja té enllestit un projecte amb tota una sèrie de mesures que haurà d'adoptar l'establiment si vol continuar obert, la qual cosa obligaria el concessionari a assumir uns costos elevats per mantenir l'Alaska en funcionament. La concessió actual es va atorgar l'any 1995 i després de diverses pròrrogues fins al 2007, des de llavors en té concedida una "tàcitament", segons afirma la regidora.

La concessionària actual no en sap res

Davant la reacció popular, la responsable municipal de l'ocupació de la via pública ha deixat entreveure que, tot i les mancances detectades en matèria sanitària i de seguretat i tenir un projecte enllestit, l'actual equip de govern no en traurà a concurs una nova concessió abans que acabi aquest mandat; és a dir, que de moment l'Alaska continuarà igual.

A tot això la campanya popular perquè no es tanqui l'històric quiosc ha tingut un primer efecte crida perquè augmenti el nombre de clients, com reconeixia aquest dimecres l'encarregat, Francisco Soria. Tot i així, aquest es mostrava preocupat pel futur del negoci, on fa feina des de l'any 1968, especialment perquè la titular de la concessió actual és una dona ja jubilada i, ha dit, podria no voler assumir els costos que exigirà l'Ajuntament per renovar-ne la concessió. L'encarregat de l'Alaska va parlar dimarts amb ella i aquest li va dir que no sabia res de les intencions de Cort.

L'oposició demana explicacions

Les condicions de la nova concessió que prepara l'Ajuntament, per tant, podrien fer que l'Alaska canviàs de mans. Sobre això la regidora San Gil ha remarcat que ja ha passat en diverses ocasions d'ençà que el quiosc es va obrir fa 84 anys i que en qualsevol cas el concurs determinaria que "es mantingui el concepte de l'actual establiment d'hamburgueses, sempre que s'hi incorporin les mesures perquè compleixi amb la normativa ara vigent".

La qüestió sobre el futur del bar Alaska ja ha arribat a l'àmbit dels grups polítics municipals. El PSOE i MÉS, a l'oposició, han exigit, manifestant-se en contra del tancament del quiosc, a l'equip de govern del PP que comparegui per explicar les seves intencions sobre aquest establiment i la reforma de la plaça del Mercat. Els socialistes han demanat la compareixença de la regidora San Gil i del d'Infraestructures, Andreu Garau, mentre que els ecosobiranistes duran una proposta d'urgència al ple d'aquest mes.

stats