Habitatge
Balears 18/04/2017

Cort ha aturat 654 desnonaments en gairebé dos anys

El 75% d'expedients amb data de llançament que arriben a l'Oficina Antidesnonaments són de pisos de lloguer

Anna Vidal
2 min
Noguera, durant la presentació de les dades de l'Oficina Antidesnonaments / AJUNTAMENT DE PALMA

PalmaEl tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de l'Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, ha presentat aquest dimarts les dades de l'Oficina Antidesnonaments d'ençà que es va posar en marxa el juliol de 2015. Noguera ha destacat que s'han aturat 654 desnonaments en un moment, ha dit, “en què l'accés a l'habitatge és complicat”. D'aquests, 405 eren expedients amb data de llançament que s'han aturat o ajornat; a 52 se'ls ha concedit el Codi de Bones Pràctiques; en 112 s'ha fet una mediació amb el banc; en 31 s'ha aconseguit la condonació del deute, i en 54 s'ha gestionat un lloguer social amb entitats bancàries.

Noguera també ha ressaltat el fet que la majoria d'expedients amb data de llançament que arriben a l'oficina, és a dir, amb data de desnonament, són de lloguer, concretament el 75%. En aquest sentit, ha explicat que en dos anys els expedients per lloguer han augmentat un 107% i que cada vegada hi ha més famílies amb ingressos econòmics que tenen problemes per trobar un lloguer assequible. “Alguns propietaris de pisos volen acabar el contracte per poder treure més rendiment econòmic, i aquest és el principal repte i el principal problema que tenim a Palma”, ha afirmat Noguera. La solució és, segons el tinent de batle, tenir més habitatges de lloguer social. Dels prop de 160.000 habitatges que hi ha a Palma, només un 1% està dedicat a lloguer social. “Volem arribar al 10%”, ha dit. En aquest sentit, Noguera ha explicat que estan fent feina conjuntament amb el Govern, que és qui té les competències en habitatge, per tal d'augmentar el percentatge.

D'ençà que l'Oficina Antidesnonaments es va posar en marxa, s'han tramitat un total de 1.337 expedients. Actualment, hi ha 483 expedients oberts i s'està produint molta demanda de famílies que sol·liciten suport per fer reclamacions de clàusules terra. Quant a les ajudes econòmiques urgents, des de juliol de 2015 se n'han concedides per pagar mensualitats o rebuts pendents per valor de 75.852 euros. L'any 2016, ha destacat Noguera, l'Ajuntament de Palma va destinar 2,5 milions d'euros en diferents ajudes a l'habitatge, dels quals 1,5 milions varen ser per a ajudes econòmiques urgents.

stats