El conveni de Bachiller no es renova per doblers

La crisi interna a Podem s’hauria desencadenat dia 31, quan Bachiller va expressar el seu enuig per una decisió que pràcticament el condemna a marxar de les Balears per continuar fent feina

El Govern desvincula la decisió de no renovar el conveni a través del qual finançava les despeses del laboratori del secretari d’Acció Institucional de Podem, Daniel Bachiller, de les acusacions de part de la comunitat científica balear que assegura que l’investigador del CSIC hauria utilitzat el seu càrrec polític per obtenir rèdits personals. Fonts del Govern van confirmar a l’ARA Balears que la decisió es va adoptar en Consell de Govern el dia 28 d’octubre. Precisament, la crisi interna a Podem s’hauria desencadenat dia 31, quan Bachiller va expressar el seu enuig per una decisió que pràcticament el condemna a marxar de les Balears per continuar fent feina. Les suposades amenaces de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i de la diputada Montse Seijas de no votar a favor dels pressupostos si no es trobava una solució a la situació contractual de Bachiller són l’origen de l’expedient sancionador que ha convulsat la política balear, aquesta setmana.

Diferències econòmiques

La portaveu del Govern, Pilar Costa, va assegurar ahir que la decisió de no renovar el conveni està causada per les divergències econòmiques amb el CSIC i va negar que la polèmica al voltant del suposat conflicte d’interessos de l’investigador hagi influït en la decisió.

La mateixa Costa va justificar, el dia 16 de setembre, que la situació de Bachiller, qualificada d’“alegal” pel comité d’empresa de la Fundació d’investigació sanitària (Fisib), es devia al fet que el Govern estava “molt interessat a seguir col·laborant amb el CSIC”. El conveni de Bachiller va expirar a finals de l’any passat, però encara no s’ha liquidat perquè, segons va dir Costa ahir, “hi havia l’acord polític d’intentar arrivar a un acord amb el CSIC” . Finalment, tot i que el pressupost per a R + D + I augmentarà un 13 per cent l’any vinent, el Govern i el Centre Superior d’Investigacions Científiques van decidir no renovar el conveni per divergències econòmiques, segons la versió oficial.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF