Balears 12/01/2017

El Consell de Mallorca inhabilitarà els càrrecs que vulnerin el codi ètic

El ple modifica el reglament per adaptar-lo a la Llei de transparència

Carmen Buades
2 min
El ple del Consell s'ha reunit d'urgència.

PalmaEls càrrecs del Consell de Mallorca que incompleixin el codi ètic podran ser inhabilitats, segons la modificació que ha fet la institució insular del reglament i que ha aprovat definitivament en el ple d'aquest dijous. Així, el codi ètic s'adapta a la Llei estatal de transparència, en marxa des del 2013, però el conseller de Presidència i Participació Ciutadana, Jesús Jurado, assegura que se li han afegit propostes “de collita pròpia”.

Algunes són, per exemple, les limitacions a l'ús dels cotxes oficials, que, a partir d'ara, només podran utilitzar-se per motius relacionats exclusivament amb qüestions que afecten el ple. També s'ha fixat un règim de retribucions per als viatges dels càrrecs: la despesa de la manutenció es limita als 30 euros per persona i dia i s'obliga a contractar l'allotjament només amb servei de berenar, sense opció a serveis extra.

Pel que fa al règim sancionador, en canvi, sí que s'ha adaptat en funció del que estableix la llei estatal. Per tant, es fixen tres tipus d'infraccions (lleus, greus o molt greus) i les sancions van des de la destitució del càrrec i l'obligació de tornar les quantitats que un càrrec hagi pogut obtenir indegudament fins a la inhabilitació durant, com a màxim, deu anys o les amonestacions.

La modificació s'ha aprovat per unanimitat i la Comissió de Transparència s'encarregarà de fer un seguiment del compliment del codi. Jurado ha afirmat, així mateix, que el reglament s'ha tornat a redactar per “deixar el contingut obert a revisions” cada vegada que es consideri necessari.

El codi ètic afecta tots els membres de la corporació insular electes i no electes, els funcionaris de lliure designació, els alts càrrecs, el personal de confiança i els membres de l'equip de govern.

stats