Balears 11/05/2017

El Consell vol blindar Mallorca contra la importació de fems

La institució insular demana al Parlament que modifiqui la llei per eliminar definitivament aquesta possibilitat

Carmen Buades
2 min
POLÈMICA 
 La polèmica importació de fems ha estat una de les claus de la congelació.

PalmaEl Consell de Mallorca vol blindar la seva decisió de posar fi a la importació de fems de fora de les Balears per incinerar-los a l'illa. Aquest dijous el ple de la institució insular ha aprovat demanar al Parlament que modifiqui la Llei del 2012 en què es permetia aquesta possibilitat per tal de "posar més traves" en cas que en un futur es vulgui tornar a posar en marxa la importació per part de futurs governs. Per la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, és "imprescindible tancar totes les portes" per evitar que Mallorca torni a ser "el femer d'Europa".

La petició s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups polítics excepte el PP, que governava quan va redactar-se la llei i va engegar la importació. Els populars també han votat en contra del segon punt de la proposta, en què es demanava que es modifiqui l'article de la llei que obliga a la creació d'una tarifa de residus específica per a la matèria orgànica.

Actualment, les tones de matèria orgànica que arriben a la planta de Tirme no generen un cost per als municipis i des del Consell consideren que introduir una taxa seria contraproduent per al reciclatge. "No volem tenir l'obligació de crear la tarifa", ha assegurat la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, "perquè en el nou pla director volem que separar la matèria orgànica sigui obligatori a tots els municipis i no tindria sentit introduir un efecte dissuasiu com aquest".

Les importacions de fems de l'estranger varen aturar-se a finals del 2015 i el darrer vaixell amb residus va arribar aquell mes de novembre. Segons va comunicar la institució insular en aquell moment, amb la decisió s'evitava l'arribada de 120.000 tones de fems.

stats