CORRUPCIÓ PALMA ARENA
Balears 03/09/2013

"Teniu en compte les comissions en els pressuposts"

El nou informe sobre Nimbus i el seu propietari, Miguel Romero, un manual d'irregularitats

Jaume Perelló
2 min
EL PALMA ARENA, L'ULL DE L'HURACÀ 
 Avança la investigació de la voràgine de sobrecostos, contractes irregulars i patrocinis sospitosos.

Palma.L'anàlisi que han fet els tècnics de l'Agència Tributària dels contractes i tota la documentació intervinguda en l'agència de publicitat Nimbus, que va gestionar la comunicació del Mundial de ciclisme al Palma Arena, ja és en mans del jutge instructor José Castro.

Un document extens que repassa totes les possibles irregularitats i les enumera una per una. L'empresa de Miguel Romero va facturar més d'un milió d'euros per a la campanya de comunicació del Mundial esmentat i va ser l'encarregada de gestionar també els patrocinis. Els investigadors ja deixen clar en el seu informe que, curiosament, bona part de les empreses que pagaren doblers com a patrocinadors eren contractistes de l'obra del Palma Arena, la instal·lació esportiva feta amb el pretext d'aquesta competició.

En un dels escrits que s'intervingueren en l'escordoll a Nimbus, hi figura la comunicació entre l'agència de publicitat i l'empresa Odeco. Nimbus li escriu amb tota claredat: "Estimat Ricardo, quan et concedeixin el pressupost, firmarem un contracte com a patrocinador per 150.000 euros, un 30% dels quals s'hauran d'abonar en el moment de la firma".

És a dir, la tasca "d'obtenció" de patrocinadors per part de Nimbus arribava molt més lluny que la de qualsevol entitat captadora de recursos. Era evident que des de l'agència se sabia perfectament quines empreses rebrien l'adjudicació de serveis i es contactava amb elles perquè pagassin un suposat patrocini, que fa molta olor de "comissió.

La paraula "comissions" no és precisament aliena al modus operandi de Nimbus. En un document signat per una de les empleades de l'empresa, es recorda als treballadors que contacten amb un client determinat, l'Institut d'estudis turístics (Inestur), que "teniu en compte que en els treballs que es facin es paga una comissió, així que quan teniu un pressupost el mirau amb l'executiu per confirmar la quantitat que hem de carregar i així pagar la comissió". Els tècnics d'Hisenda se sorprenen que tractant-se d'un institut públic "s'hagi de pagar una comissió".

Un dels altres elements que més criden l'atenció dels investigadors és el fet que s'hagin realitzat feines quan encara ni tan sols no s'ha convocat el concurs. És el cas de la fundació pública Illesport, que, segons la documentació que es va confiscar a l'escorcoll, va tramitar el 2007 un expedient per més de 300.000 euros, mentre que les tasques, segons descriu un document intern de Nimbus, "es feren l'any 2006".

L'informe que ja té a mans José Castro posa de manifest la sorpresa dels tècnics per la naturalitat amb la qual a Nimbus es rebia tracte de favor de l'Administració i es manipulava la comptabilitat.

stats