Balears 27/06/2017

Ciutadans, “indignats” amb el vet del PP a les prospeccions i resignats a acceptar-lo

La formació taronja argumenta que la Constitució no els permet oposar-se a la decisió de l'executiu a la mesa del Congrés, on podia decantar la majoria

Jaume Vinyas
3 min
La diputada de Ciutadans, Olga Ballester, aquest dimarts, al Parlament.

PalmaLa diputada de Ciutadans Olga Ballester ha afirmat que se sent “indignada i decebuda” amb el vet del Govern a la proposició de llei contra les prospeccions a la Mediterrània. La mesa del Congrés ha acceptat aquest dimarts el rebuig a la proposta, aprovada per unanimitat al Parlament, gràcies a la formació taronja, que l’ha acceptat decantant la balança a favor del PP, que no hi té majoria, una vegada el PSOE i Units Podem s’hi han manifestat contraris.

Ballester ha justificat, tal com va fer la formació quan el govern central va vetar la proposta d’implantar una tarifa plana per als vols interinsulars, que la mesa no té dret a rebutjar aquest tipus de vets de l’executiu, emparats per l’article 134 de la Constitució. “Quan vam entrar al Congrés, ja vam dir que veníem a fer política útil i no paperots”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha argumentat que, en cas que la mesa es ‘rebel·làs’ contra els designis del govern central, aquest recorreria davant el Tribunal Constitucional que, segons ha donat per fet, li acceptaria els arguments per l’article 134. Mentrestant, ha subratllat, la causa quedaria paralitzada.

“Hi ha unes normes. Nosaltres acceptam les normes. No ens oposarem que el govern utilitzi l’article 134”, ha conclòs, tot afegint que la formació taronja és partidària de cercar altres vies per “tirar endavant”.

Decepció al Pacte

El conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha replicat, per part seva, que “Ciutadans ha perdut tota la credibilitat que tenia”. Visiblement molest, ha recordat la defensa aferrissada de la proposta que va fer el diputat Toni Cantó en les jornades parlamentàries de dimarts passat a Madrid per divulgar el contingut de la seva iniciativa.

Els portaveus parlamentaris dels partits del Pacte han coincidit amb les valoracions de Vidal. Des del PSIB, Andreu Alcover ha lamentat que “la gent de Ciutadans pinta poc a Madrid” i ha afegit que “estudiarem l’informe de la mesa i veurem si es pot repetir el que va passar amb la tarifa plana, quan vam poder tornar a remetre la proposta afegint-hi uns petits canvis”. Amb tot, s’hi ha mostrat pessimista una vegada la portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, va assenyalar ahir que ara ja no votarien a favor de la proposta, després que s’hagin assabentat que, segons el govern central, l’aprovació de la mesura suposaria una despesa de 169 milions d’euros a l’Estat.

Mar Blava: “Els arguments del govern són falsos”

Precisament, aquest argument ha estat posat en dubte per l’Aliança Mar Blava, impulsora de la iniciativa legislativa. En un comunicat, han titllat els arguments utilitzats per vetar la proposta d’”arguments de rellevància escassa o, directament, falsos”.

L’associació assegura que l’executiu estatal “falta a la veritat” quan calcula que les indemnitzacions que caldria pagar ascendirien a 164 milions d’euros. “El promotor pot demanar les pròrrogues, però l’Estat no està obligat a donar-les”, han subratllat.

Alcover ha donat per bons els arguments de l'Aliança i ha admès només una possible pèrdua d'ingressos en matèria d'impostos per valor de 4,7 milions. "Ens han venut molt barats, ha lamentat. Des de MÉS per Mallorca, David Abril ha lamentat que l’Estat no es digni ni a debatre la proposta. “Que l’esmenin, si ho troben, però deixin debatre-la”, ha remarcat. Des de Podem, Laura Camargo ha assenyalat que “es demostra una vegada més que el PP no pinta res a Génova, 13”. “Aquí voten una cosa, i allà s’ho boten”, ha conclòs.

stats